Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen Afganistan uyruklu öğrencilerin Türkçeye karşı tutumlarının incelenmesi
The assessment of the attiude toward the target language of Afghan studens learning Turrkish as a foreign language
  1. Tez No: 430756
  2. Yazar: MUHİBURRAHMAN NEKZAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA HARPUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe Dersine Ait Tutum, Akademik Başarı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen Afganistan uyruklu öğrencilerin Türkçeye karşı tutumlarının akademik başarı, sınıf düzeyi, cinsiyeti, derse ve sınava hazırlanma dışında haftalık Türkçe çalışma saati ve Türkçe öğrenme amaçları değişkenleri açısından anlamlı bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2014 ve 2015 eğitim ve öğretim yılında Afganistan Kabil Devlet Üniversitesi Dil ve Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü'nde Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin 62'sı bayan ve 70'ı erkek olmak üzere toplam 132 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutum puanlarını belirlemek için Alzwari, Pour-Mohammadi ve Abidin (2012) tarafından kullanılan (45) maddelik, 5'li Likert tipi Tutum Ölçeği' ve araştırman tarafından geliştirilen kişisel bilgiler anketi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin akademik başarı puanları ile Türkçe dersine yönelik tutum puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Öğrencilerin sınıf düzeylerine göre Türkçe dersine yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. 1. sınıf öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutum puan ortalamalarının diğer sınıf öğrencilerine oranla daha yüksel olduğu belirlenmişken 3. sınıf öğrencilerinin ise duyuşsal ve davranışsal boyutta Türkçe dersine yönelik tutum puan ortalamalarının daha düşük olduğu görülmüştür. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre bakıldığında ise Türkçe dersine yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmüştür. Buna rağmen kız öğrencilerin duyuşsal ve davranışsal boyuttaki tutum puan ortalamaları erkek öğrencilere oranla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin derse ve sınava hazırlanma dışında haftalık Türkçe çalışma saatlerine göre Türkçe dersine yönelik tutum puanları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Derse ve sınava hazırlanma dışında haftalık Türkçe çalışma saati 7-8 (saatten) fazla olan öğrencilerin hem bilişsel hem duyuşsal hem de davranışsal boyutta Türkçe dersine yönelik tutum puan ortalamaları diğer derse ve sınava hazırlanma dışında haftalık Türkçe dersine çalışma saatlerine sahip olan öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin Türkçe öğrenme amaçları ile Türkçe dersine yönelik tutumları arasında ise anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to 'identify the relationship between the attitudes of Afghanistan students towards Turkish lesson They are learning Turkish as a foreign language academic achievement, grade level, gender, weekly Turkish studying hours except doing assignments and studying for exam and Turkish purpose of learning significantly in terms of their attitude towards Turkish lesson. The research sample conducted 132 students that are learning Turkish as a foreign language in first, second, third and fourth class of Turkısh Department of literature Faculty in Afghanistan Kabul govermment University in 2014- 2015 Academic year. The students who participated the survey 62 women and 70 man total of them are 132 students. To determine attitudes of students towards Turkish lesson the data were collected by the attitude scale towards English consisting of 45 items 5 point Likert- type (Cronbach Alpha= 0.878) developed by M., J., Z., Pour-Mohammadi, M. & Alzwari, H. (2012) and personal information state form prepared by the researcher. For the analysis of data Independent Samples t- test, one way variance analysis, ANOVA techniques were used. The findings of the research lead to the following conclusions; there is not a significant relationship between the attitudes of students and of their academic achievement. There is significant relationship between the attitudes of students and their of grade level, first classe studens have more positive attitudes in cognitive, affective and behavioral dimensions for Turkish lesson than other studens. There is not a significant relationship between the attitudes of students and of their gender. However female students have more positive attitudes in affective and behavioral dimensions than male studens. Othere findings of research is asignificant relationship between the attitudes of studens and their of Turkish studing hours except doing assignments and studing for exam. Studems owner more than 6-7 of Turkish studing hours except doing assignment and studing for exam have more positive attitudes in cognitive, affective and behavioral dimensions for Turkish lesson than other studens. Finally there is not a significant relationship between the attitudes of studens and their Turkish purpose of learning. KeyWords: Attitudes towards Turkish as a Foregn Language, Akademic Achievement.