Özel eğitimde görev yapan müzik öğretmenlerinin eğitsel materyal kullanımlarına yönelik bir inceleme
An examination of the educational material usage of music teachers working in special education
- Tez No: 976388
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNİYE SEVAL KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Eğitim ve Öğretim, Music, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, özel eğitim kurumlarında görev yapan müzik öğretmenlerinin materyal kullanımına ilişkin görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, Eskişehir il merkezindeki özel eğitim uygulama okulları, özel eğitim meslek okulları, genel eğitimde özel eğitim sınıfları ve kaynaştırma eğitimi verilen genel eğitim kurumlarında çalışan müzik öğretmenlerinin derslerde materyal kullanımına dair görüş ve deneyimleri incelenmiştir. Bu bağlamda, materyallerin kullanım gerekliliği ve önemi, türleri, öğretmenlerin materyal hazırlama sürecine katılımı, öğrencilerle birlikte materyal üretimi ve materyal temininde yaşanan güçlükler gibi konular ele alınmıştır. Araştırma süreci, nitel araştırma yöntemiyle yürütülmüş, veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler betimsel analiz teknikleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ilinde görev yapan on iki müzik öğretmeni oluşturmuştur. Öğretmenlerin görev yaptığı kurumlar arasında özel eğitim uygulama okulları, özel eğitim meslek okulları, genel eğitimde özel eğitim sınıfları ve kaynaştırma eğitimi verilen II. ve III. kademe özel eğitim kurumları yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, materyal kullanımı özel gereksinimli öğrencilerin sınıf içi motivasyonlarını artırmakta, hazırbulunuşluk düzeylerini yükseltmekte ve bireysel farklılıklarına duyarlı öğretim ortamlarının oluşmasına katkı sunmaktadır. En sık kullanılan materyallerin ritim çubukları, Orff çalgıları ve çeşitli vurmalı enstrümanlar olduğu belirlenmiştir. Ancak materyal kullanımının, öğretmenin yaratıcılığına, okulun fiziksel donanımına ve sağlanan kurumsal destek düzeyine bağlı olarak farklılık gösterdiği saptanmıştır. Bu yönüyle araştırma, özel eğitim müzik derslerinin niteliğinin geliştirilmesine yönelik öneriler sunarak alana katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the perspectives of music teachers working in special education institutions regarding the use of instructional materials. Within the scope of the research, the views and experiences of music teachers employed in Special Education Practice Schools, Special Education Vocational Schools, and mainstream schools providing inclusive education in the city center of Eskişehir were examined concerning their use of materials in lessons. In this context, issues such as the frequency and types of material use, teachers' involvement in the material preparation process, co-creation of materials with students, and challenges encountered in accessing materials were addressed. The research was conducted using a qualitative research method, and data were collected through a semi-structured interview form developed by the researcher. The data obtained from the interviews were analyzed using descriptive analysis techniques. The study sample consisted of twelve music teachers working in Eskişehir during the 2024–2025 academic year. These teachers were employed in Special Education Practice Schools, Special Education Vocational Schools, and second- and third-level special education institutions providing inclusive education. According to the findings, the use of instructional materials enhances classroom motivation, increases readiness levels, and contributes to the creation of learning environments sensitive to individual differences among students with special needs. The most frequently used materials were rhythm sticks, Orff instruments, and various percussion instruments. However, it was determined that the use of materials varied depending on the teacher's creativity, the school's physical resources, and the level of institutional support provided. In this regard, the study aims to contribute to the field by offering suggestions for improving the quality of music education in special education settings.