Ballıca Mağarası Tabiat Parkı ve çevresinin (Akdağ-Pazar/Tokat) bitki biyoçeşitliliği ile toprak ilişkilerinin coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama teknikleri kullanılarak araştırılması
Researching the plant biodiversity and soil relations of Ballıca Cave Nature Park and surrounding area (Akdağ-Pazar/Tokat) by using geographic information systems and remote sensing techniques
  1. Tez No: 430842
  2. Yazar: BETÜL ÖZENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN METE DOĞAN, YRD. DOÇ. DR. FERGAN KARAER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Ziraat, Biology, Botany, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ballıca, Biyoçeşitlilik, Toprak, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Uzaktan Algılama, Ballıca, Biodiversity, Soil, Geographic Information Systems, Remote Sensing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmada, Ballıca Mağarası Tabiat Parkı ve çevresinin (Akdağ-Pazar/Tokat) bitki biyoçeşitliliği, toprak (tekstür, N, P, K, organik madde, CaCO3, pH ve elektriksel iletkenlik, Munsell renk değerleri), topografya (yükselti, eğim, bakı), iklim (maksimum-minimum-ortalama sıcaklıklar, yağış, potansiyel evapotranspirasyon, güneşlenme, su buhar basıncı, bağıl nem ve rüzgâr hızı), uzaktan algılama (World View-2 ve LANDSAT-8 OLI uydu görüntülerinin NDVI, TNDVI, Vejetasyon İndeksi ve bant DN değerleri) ve biyolojik çeşitlilik (bitki tür sayısı, Shannon Wiener, Simpson ve Margalef indeksleri) parametreleri arasındaki ilişkiler coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ve uzaktan algılama (UA) yöntemleri kullanılarak araştırılıp analiz edilmiştir. Çalışma alanı içindeki 150 örnek alandan alınan bitki ve toprak örneklerinin analiz sonuçları CBS`de Kriking metodu ile raster haritalara dönüştürülmüştür. Tüm değişkenlerin birbiriyle olan ilişkileri korelasyon analizi ile araştırılmış ve güçlü görülen ilişkiler en iyi eğri tahmini regresyon analizi ile modellenmiştir. Araştırma sonucunda 81 familyaya ait 657 bitki taksonu tespit edilmiştir. LANDSAT8-OLI bant 6 DN değişkeni ile pH, CaCO3, Azot ve Organik Madde toprak değişkenleri arasındaki ilişkiler modellenerek haritalanmıştır. Ayrıca, fosfor toprak değişkeni ile bitki tür sayısı, Shannon Wiener ve Margalef indeksleri arasındaki ilişkiler de modellenerek haritalanmıştır. Geliştirilen model haritalarının tahmin seviyeleri raster formatında oluşturulan artık haritaların standart sapmalarına göre sınıflandırılmasıyla test edilmiştir. 2015, 184 SAYFA
Özet (Çeviri)
In this study, possible relations among plant biodiversity, soil (texture, N, P, K, organic matter, CaCO3, pH, and electrical conductivity, Munsell colour values), topography (elevation, slope, aspect), climate (maximum-minimum-average temperatures, precipitation, potential evaporation, sunshine, water vapour pressure, relative humidity, and wind speed), remote sensing (NDVI, TNDVI, Vegetation indices and bant DN values of World View-2 and LANDSAT-8 OLI images) and biological diversity (number of species, Shannon Wiener, Simpson, and Margalef indices) parameters of Ballıca Cave Nature Park were researched and analysed by using Geographic Information Systems and Remote Sensing methods. Analyses results of the plant and soil samples, collected in 150 locations in the study area, were transformed to raster maps by utilizing Kriging method in GIS. Possible relations among all variables were investigated by correlation analysis (Pearson), and determined strong relations were modelled by curve fit regression analysis. At the end of this research, 657 plant taxa that belong to 81 family were determined. Relations between LANDSAT8-OLI bant 6 DN values and pH, CaCO3, nitrogen, and organic matter soil variables were modelled and mapped. Moreover, relations between phosphorus soil variable and number of species, Shannon Wiener, Simpson, and Margalef indices were also modelled and mapped. Predictivity levels of the developed model maps were tested by classified residual maps according to standard deviation. 2015, 184 PAGE