Ultrafilterlar ve bir ayrık uzayın Stone-Čech kompaktifikasyonu
Ultrafilters and the Stone-Čech compactification of a discrete space
- Tez No: 431068
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Yarıgruplar, Topolojik Yarıgruplar, Filterlar, Ultrafilterlar, Kompaktifikasyon, Stone-Cech Kompaktifikasyonu, βD Topolojik Uzayı, Cancellation (Sadeleştirme), βS Yarıgrubu, βN Üzerinde Yarıgrup Yapıları, Semigroups, Topological Semigroups, Filters, Ultrafilters, Compactification, Stone-Cech Compactification, The Topological Space $\beta D$, Cancellation, βS as a Semigroup, Semigroup Structures on βN
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Topoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tezin giriş bölümünde, ilerleyen bölümlerde kullanılmak üzere yarıgrup yapıları ile ilgili bazı temel tanım ve teoremlere yer verilmiştir. Sonraki bölümde filterlar, ultrafilterlar, βD topolojik uzayı ve bir ayrık uzayın Stone-Čech kompaktifikasyonuna değinilmiştir. Bu bölümü takiben βS de çarpma işlemi, βS de değişme özelliğinin olmaması, βS dinamik sistemi ve ayrıca sadeleştirme kavramı ve bu kavramın βN ve βZ deki durumu incelenmiştir. Son bölümde ise βN üzerinde yarıgrup yapıları ve bazı yarıgrup özellikleri verilmiştir. Sonuç bölümünde tezin genel yapısı yorumlanarak tez sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the introduction of this thesis, basic definitions and theorems of semigroups are given to use in the following chapters. In the next chapter, filters, ultrafilters, the topological space βD, the Stone-Čech compactification of a discrete space are given. Following this chapter, under the title of βS as a semigroup, the multiplication on βS, non-commutativity in βS and βS as a dynamic system, notion of cancellation are given. In the chapter, a proof that N* does not contain an algebraic and topological copy of βN and semigroup structures on βN are examined.