Hidrotermal şartlarda Marn kullanımı ile biyodizel üretimi
Production of biodiesel under hydrothermal conditions using Marl
  1. Tez No: 431147
  2. Yazar: BAKHTIYAR NAJAFOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ ALPER TAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Marl, Biodiesel, Waste Oil
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Trigliseridlerin kısa zincirli alkoller ile transesterifikasyon reaksiyonu sonucu üretilen biyodizel, yenilenebilir olması, daha az sera gazı emisyonuna sahip olması gibi özelliklerinden dolayı son zamanlarda ilgi gören alternatif bir yakıttır. Homojen katalizörler ile biyodizel üretiminde karşılaşılan katalizörün tekrar kullanılamaması, yan ürünü reaksiyon ortamından ayırma işlemlerindeki zorluklar ve biyodizel saflaştırılma işleminde bol miktarda su kullanılması gibi olumsuzluklar nedeniyle biyodizel üretiminde heterojen katalizörler kullanımı üzerinde çalışmalar hız kazanmıştır. Bu çalışmada, Marn olan katalizörünün transesterifikasyon reaksiyonundaki aktivitesi, 55-80°C sıcaklık aralığında, farklı karıştırma hızında 400-600 rpm molar oranlar (Metanol/Atık yağı=6/1) incelenmiştir. Çalışmada farklı katalizör miktarlarının (%0,05,05,1) trigliserid dönüşümüne etkisi incelenmiştir. En yüksek dönüşüme (%99) yağın ağırlıkça %1'i kadar NaOH ve Marn katalizör kullanıldığında, metanol/atık yağ molar oranı 6/1 olduğu durumda, karıştırma hızı 600 rpmde ve 55°C reaksiyon sıcaklığında ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler : Ak toprak, Biyodizel, Atık yağ,
Özet (Çeviri)
Biodiesel produced by transesterification reaction of triglycerides with short chain alcohols, recently attracts attention as an alternative fuel due to its certain properties such as being renewable, having less sera gas emissions. Studies focusing on using heterogeneous catalysts in biodiesel production has been more common in compariosn with using homogeneous catalyst due to the following disadvantegs: non-reusable catalyst, difficulties in separation byproduct and need of large amounts of water in the purification process. In this study, activity of Marl as the catalyst of the transesterification reaction,were examined in the 55-80 0C temperature range and at different stirring speeds 400-600 rpm molar rates (methanol / waste oil = 6/1) . In this study as well as effects of different amounts of catalyst (0,05,05,1%) on triglyceride conversions were investigated. The highest conversion (99%) was reached in following condition: NaOH and Marl catalyst used were as much as 1 % of oil , methanol / waste oil molar ratio was 1/6, the stirring speed at 600 rpm and reaction temperature was 55 0C.