Direct implementation of pareto optimal allocation rules in public good economies when endowments are unknown
Başlangıç refahı meçhul kamu malı ekonomilerinde pareto optimal tahsisat kaidelerinin doğrudan tatbiki
- Tez No: 43119
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT R. SERTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kamu Mallan, Eksik Bilgi, Lindahl Çözümü, Gönüllü Katkılar Çözümü, Manipülasyon. vı, Public Goods, Imperfect Information, Lindahl's Solution, Voluntary Contributions Solution, Manipulation
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZETÇE Başlangıç Refahı Meçhul Kamu Malı Ekonomilerinde Pareto Optimal Tahsisat Kaidelerinin Doğrudan Tatbiki Mehmet Remzi Sanver Bu tez, kamu malı ekonomilerinde Pareto optimal tahsisat kaidelerinin bilgi noksanlığı altında tatbiki sorununu incelemektedir. Mensuplarının tercihleri bilinen fakat başlangıç refahları meçhul olan bir ekonomide, bir merkezi otorite aklındaki bir Pareto optimal tahsisat kaidesini, eksik bilgileri insanlara sorarak edinme yoluyla tatbike kalkışırsa ne olur? Bu tez, belirli bir tercihler sınıfı için, bu Pareto optimal tahsisat kaidesinin ekonominin mensuplarının refah beyan oyununun Nash dengesi neticesinde ortaya çıkan göstermelik ekonomiye tatbikinin, Gönüllü Katkılar Dengesinin gerçek ekonomiye tatbikine denk olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Direct Implementation of Pareto Optimal Allocation Rules In Public Good Economies When Endowments Are Unknown by Mehmet Remzi S an ver This thesis analyzes the problem of implementing Pareto optimal allocation rules in public good economies under imperfect information. In an economy where the agents' preferences are known but endowments are private information, what happens if a central authority tries to implement a Pareto optimal allocation rule that it has in mind by asking the agents their initial endowments? This thesis shows for a given class of preferences that, the Pareto optimal allocation rule applied to the pretended economy induced by the Nash equilibrium of the endowment declaration game of the agents is equivalent to the Voluntary Contributions Solution applied to the true economy.