İş örgütlerinde kontrol ve rıza mekanizmalarının işleyişi: Türkiye çağrı merkezleri örneği
Implementing of control and consent mechanisms in work organizations: Turkey call center case
  1. Tez No: 431199
  2. Yazar: SİBEL DOĞANAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JANSET ÖZEN AYTEMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrol, rıza, emek süreci kuramı, eleştirel yönetim çalışmaları, çağrı merkezleri, Control, consent, labour process theory, critical management studies, call centers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ekonomi-politik bir perspektifi merkeze alarak yola çıkılan bu araştırmanın amacı, çağrı merkezlerinde hangi kontrol ve rıza dinamiklerinin işlediğini ortaya çıkarmaktır. Tezin ana kuramsal çerçevesini, genelde eleştirel kuram ve eleştirel yönetim çalışmalarının sunduğu yaklaşımlar, özelde ise emek süreci kuramı oluşturmaktadır. Çalışmada benimsenen eleştirel bakış açısı, doğası gereği ana akım yönetim yazınındakinden farklı tipte baskı ve rıza süreçlerine odaklanmayı gerektirmiştir. Buna uygun olarak saha araştırması nitel araştırmaya uygun şekilde tasarlanmış ve derinlemesine görüşme ve gözlem yoluyla veri toplanması yoluna gidilmiştir. Veriler içerik analizi yoluyla yorumlanmıştır. Kontrol olgusuna eleştirel bir tutumla yaklaşılmaya çalışılan araştırmada, basit doğrudan kontrol, teknik kontrol ve bürokratik kontrol unsurlarının yanı sıra, özellikle, kapitalist sistemin yansıması olan işsizliğin ve neo-liberal politikaların sonucu olan güvencesiz çalışma biçiminin çağrı merkezlerinde baskı ve rızaya zemin hazırlayan en belirgin dolaylı kontrol unsurları haline geldiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal which control and consent dynamics are in use action in call centers with respect to economy-politic perspective. The main theoretical framework of thesis is generally critical theory and the approaches of critical management studies, and particularly labor process theory. The critical perspective adopted in the study has been required to focus on the oppression and consent process which are different from the mainstream literature owing to its nature. Accordingly, the field study is designed in accordance with qualitative research and data collection has been done through in-depth interview and observation method. The data have been interpreted through content analysis. In the study in which it has been approached control phenomena with critical manner, it is concluded that in addition to simple direct control, technical control and bureaucratic control, also precarious work which is the result of neoliberal policies and unemployment which is the reflection of capitalist system has become the most obvious indirect control elements which pawed the way for oppression and consent in the call centers.