Ortaokul öğrencilerinde İngilizce dersi başarısını yordayan değişkenlerin belirlenmesi
The investigation of the variables which predict English course success on secondary school students
- Tez No: 431254
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ GÜLLEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Dersi Başarısı, İngilizcenin Günlük Yaşamda Kullanımı, Değerlendirme Tercihleri, Özyeterlik, Motivasyon, Using English in Daily Life, Assesment Preferences, Self Efficacy, Motivation, Socio-Cultural Factors, Affective Factors, English Course Success
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma, ortaokul öğrencilerinde, cinsiyet, anne ve babanın eğitim düzeyi, ailenin gelir düzeyi, ingilizcenin günlük yaşamda kullanılma sıklığı, tamamlayıcı değerlendirmeyi tercih etme düzeyleri, özyeterlik ve motivasyon değişkenlerinin ingilizce dersi başarısını yordama gücünü belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma korelasyonel araştırma modelindedir. Çalışma grubunu Ankara ilinin Yenikent semtinde bulunan“Yavuz Sultan Selim Ortaokulu”7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören 357 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, öğrencilere ilişkin bilgi toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan“Bilgi Formu”, öğrencilerin ingilizceyi günlük yaşamda kullanma düzeylerini belirlemek amacıyla“İngilizce'nin Günlük Yaşamda Kullanımı Ölçeği”, tamamlayıcı değerlendirmeyi tercih etme düzeylerini belirlemek amacıyla“Değerlendirme Tercihleri Ölçeği”, özyeterliklerini belirlemek amacıyla“İngilizce Özyeterlik İnancı Ölçeği”ve motivasyon düzeylerini belirlemek amacıyla“Güdülenme ve Öğrenme Stratejileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Aşamalı Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, ingilizcenin günlük yaşamda kullanımı, özyeterlik, tamamlayıcı değerlendirmeyi tercih etme düzeyi, cinsiyet, babanın eğitim düzeyi ve motivasyon değişkenlerinin ingilizce dersi başarısının anlamlı birer yordayıcısı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the degree of predictive ability of the variables such as gender, parents' educational level, income,using english in daily life, self- efficacy, the degree of preference of the alternative assesment and motivation on secondary school students' english course success. This research is based on the correlational model. The research group is 357 7th and 8th grade students who are studying at Yavuz Sultan Selim Secondary school in Yenikent/Ankara. In this research, a“Personal Information Form”which has been developed by the researcher,“The Use of English in Daily Life Inventory”,“The Assestement Preferences Inventory”,“Self Efficacy Belief Towards English Course Inventory”and“Motivation and Learning Strategies Inventory”have been used to gather information about the students' socio-cultural and affective features. In this research, Stepwise Multiple Regression model has been used to determine the predictive ability of the aforesaid variables on the english course success. At the end of the research, respectively; using english in daily life, selfefficacy, the degree of preference of the alternative assesment, gender, fathers' educational level and motivation factors have been found as the significant predictors of english course success.