Öğrencilerin toplumsal kökenlerinin, yabancı dil başarılarına ve yabancı dil öğrenmeye yönelik tutumlarına etkisi
The effect of students' social origin to foreign language achievement and attitude for language learning
- Tez No: 431256
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğrenmeye yönelik tutum, yabancı dil baĢarısı, sosyoekonomik düzey, toplumsal köken, Attitude for language learning, foreign language achievement, socioeconomic status, social origin
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada, Ankara ili Çankaya ilçesindeki farklı sosyoekonomik düzeylerden gelen 9. Sınıf anadolu lisesi öğrencilerinin yabancı dil başarıları ve yabancı dil öğrenmeye yönelik tutumları, toplumsal kökenlerine göre anlamlı farklılık göstermekte midir sorusuna cevap aranmakta ve yabancı dil öğretiminin etkinliğinin artırılması yönünde tespitler sunulması amaçlanmaktadır. Araştırma, üst sosyoekonomik düzeydeki öğrenciler ile orta ve alt sosyoekonomik düzeydeki öğrencilerin yabancı dil öğrenmeye yönelik tutumlarında ve yabancı dil başarılarında ne ölçüde farklılıklar vardır sorusuna cevap aramaktadır. Ankara'daki lise öğrencilerinin sosyoekonomik düzeylerinin, yabancı dil öğrenmeye yönelik tutumlarını ve yabancı dil başarılarını ne derece etkilediğini araştıran nicel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, 2014-2015 eğitim öğretim yılında, Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan 5 farklı anadolu lisesinde 9. Sınıfta öğrenim gören 225 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada, öğrencilerin toplumsal köken farklılıklarını tespit etmek üzere bir anket ve yabancı dile yönelik tutumlarını belirlemek üzere bir ölçek uygulanmıştır. Uygulanan sosyoekonomik düzey belirleme anketi sonuçlarına göre katılımcıların her biri için bir sosyoekonomik düzey puanı belirlenmiştir. Uygulanan yabancı dile yönelik tutum belirleme ölçeği sonuçlarına göre katılımcıların her biri için bir tutum puanı belirlenmiştir. Araştırmada yapılan analizlerde belirlenen bu puanlar kullanılmıştır. Araştırmada ayrıca, öğrencilerin yabancı dilde akademik başarı durumlarını tespit etmek maksadıyla, okul idaresi ve öğretmenler tarafından uygulanan sınavların sonuçları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların yabancı dil başarılarının, toplumsal kökenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği; yabancı dil öğrenmeye yönelik tutumlarının, toplumsal kökenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin tutumlarını, toplumsal kökenlerinin dışında, ders öğretmeninin yaklaşımı gibi diğer faktörlerden etkilenerek geliştirmiş olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the question 'Do the foreign language achievements and the attitudes for language learning of 9th grade high school students who come from different socioeconomic status in Ankara differ from each other significantly according to their social origin?' have been searched for an answer and it is aimed to propose offers to enhance the efficiency of foreign language teaching. This research searches for an answer the question 'What kind of differences are there in the attitudes for language learning and the foreign language achievements of students whose socioeconomic statuses are high, medium and low?' It is a quantitative study that searches the effects of socioeconomic statuses of the high school students in Ankara to their attitudes for language learning and their foreign language achievements. Study group of the research has been consisted of 225 9th grade high school students who are from 5 different public schools in 2014-2015 academic year in Çankaya, Ankara. In the research, a questionnaire to determine the differences of socioeconomic statuses and a scale to determine the attitudes for language learning have been used. A socioeconomic status score has been determined for each participant according to the results of socioeconomic status questionnaire. An attitude score has been determined for each participant according to the results of the scale. These scores have been used for the analysis. The scores of the tests taken by school administration and teachers have been used to determine the academic achievements of students in foreign language. According to research results, it is concluded that the foreign language achievements of the participants differ from each other significantly according to their social origin; and the attitudes for language learning of the participants do not differ from each other significantly according to their social origin. It is presumed that students might develop their attitudes not by their social origin but by other factors such as teacher's attitude.