T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Konya ili çalışanlarının iş doyum düzeylerinin demografik özellikler açısından incelenmesi
The investigation in terms of job satisfaction levels of demographic characteristics of Konya Employees of Family and Social Policies Ministry of the Republic of Turkey
  1. Tez No: 431257
  2. Yazar: ÖZGE SULTAN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, demografik değişkenleri, Minnesota İş Doyum Ölçeği, Job satisfaction, demographic variables, Minnesota Satisfaction Questionnaire
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada, personel ve kurum performansı açısından önemli olan iş doyumu düzeyleri bireysel demografik özellikler (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, iş deneyimi ve ünvan ) açısından incelenmiştir. Bu çerçevede araştırmanın amacı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Konya İli çalışanlarının iş doyum düzeylerinin demografik özellikler açısından incelenmesidir. Araştırmada katılımcıların kişisel bilgilerini öğrenebilmek için kişisel bilgi formu kullanılmıştır. İş doyum düzeylerinin belirlenebilmesi için ise, Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 22.0 paket programında analiz edilmiştir. Veriler normal dağılımdan gelmediğinden çalışanların iş doyum düzeylerinin cinsiyete göre değişip değişmediği Mann Whitney U Testi ile analiz edilmiştir. Yaş, iş deneyimi, ünvan ve eğitim durumlarına ait veriler ise Kruskall Wallis H Testi ile analiz edilmiştir. Cinsiyet değişkenine göre kadın çalışanlar erkek çalışanlardan daha yüksek doyuma sahiptir. Yaş değişkenine göre en yüksek doyum 18-28 yaş grubundaki çalışanlardayken, en düşük doyum ise 51 yaş ve üzerindeki bireylerde gözlenmiştir. Eğitim durumları ve deneyim değişkenlerine göre çalışanların iş doyum düzeylerinde bir fark gözlenmemiştir. Ünvan değişkenine göre en yüksek doyum bakım elemanı olarak çalışanlarda iken en düşük doyum memur, temizlik elemanı ve güvenlik görevlisi olarak çalışanlarda gözlenmiştir. Analiz sonucunda, Aile ve Sosyal Politikalar Konya İli çalışanlarının genel doyum düzeyi orta derecede bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, job satisfaction levels that are important regording staff and organization performance was investigated regording individual demographic characteristics (gender, age, educational status, job experience and position). In this context, the purpose of this research is to investigate the job satisfaction levels of employees of Ministry of Family and Social Policies serving in Konya. Personal Information Form was used during the research to learn about the personal information of participants. Other than that, Minnesota Satisfaction Questionnaire was used for the determination of job satisfaction levels of the participants. Due to the reason that the data had not been collected from normal distribution, Mann Whitney U Test was used to analyze whether the job satisfaction levels vary according to the gender or not. All data with age, job experience, position and educational status was analyzed by Kruskall-Wallis H Test. All the collected data was analyzed by the SPSS 22.0 software. Female employees were found to have higher satisfaction compared to male employees according to the variable of gender. The employees in the 18-28 age group were found to have the highest satisfaction level according to the variable of age and the individuals in the group of 51 and over were found to have the lowest satisfaction level. No significant differences was observed on the employees in terms of their educational status and their job experiences. According to the variable of position, maintenance staff officers was found to have the highest satisfaction levels and the cleaning staff and security staff were found to have the lowest satisfaction levels. In the analysis, the general job satisfaction levels of employees of Ministry of family and Social Policies serving in Konya was found moderate.