Representation of cultural elements in efl textbooksused in Iranian efl high schools
İran'da lise düzeyinde kullanılan İngilizce ders kitaplarındaki kültürel ögeler
  1. Tez No: 627344
  2. Yazar: MONIREH AZIMZADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretimi, ders kitabı inceleme ve analizi, kültür, kültürlerarası öğeler, English language teaching, course book evaluation, culture, intercultural elements
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
İngilizce tüm dünyada iletişim dili haline gelmiştir. Bunun anlamı, farklı dillerdeki konuşmacıların farklı durumlarda birbirleriyle etkileşim kurmak için bu dili kullandıklarıdır. Ancak İngilizce konuşan kişiler farklı ülkelerden ve kültürlerden insanlarla karşılaşabilirler. Bu nedenle, başarılı bir dil iletişimcisi olabilmek için, öğrencilerin çeşitli ülkelerin adetleri, gelenekleri ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Bu durumda, ders kitapları ve öğretmenler, öğrencilerin kültürel bilgilerini arttırmak için önemli iki faktördür. Bu bilgiler ışığında bu tez çalışmasının temel amaçları, İran lise müfredatlarında kullanılan üç İngilizce ders kitabının kültürel içeriğini incelemektir. Ayrıca, İngilizce öğretmenlerinin İngilizce dil derslerinde kültürel içeriklerin öğretilmesine ilişkin görüşlerini ve bakış açılarını araştırmak da amaçlanmıştır. Bu çalışma tanımlayıcı bir vaka çalışması olarak tasarlanmış ve yürütülmüştür. İngilizce ders kitaplarının kültürel içeriğini analiz etmek için içerik yöntemi kullanılmıştır. Bu doğrultuda, üç İngilizce ders kitabında temsil edilen kültürlerin coğrafi kökenlerini belirlemek için Kachru'nın (1986) modeli ve ders kitaplarında yer alan kültürel içeriklerin özelliklerini araştırmak için Horibe'nin (2008) modeli kullanılmıştır. Aynı şekilde, İran'daki liselerde ders veren dokuz İngilizce öğretmeniyle görüşmeler yapılmıştır. Görüşme bulgularını analiz etmek için kullanılan yöntem tematik analizdir. Çalışmanın sonuçları, İran'ın kültürel içeriklerinin incelenen İngilizce ders kitaplarının kültürel içeriklerine hâkim olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak Horibe'nin (2008) modelinde temsil edilen kültürün üç yönü arasında, çoğunlukla İran'la ilgili bir toplumsal adet olarak kültürün, bu üç İngilizce ders kitabının kültürel içeriğinin çoğunu kapsadığı keşfedilmiştir. Ayrıca, öğretmenler İngilizce derslerinde kültürel içeriklerin dil ile birlikte öğretilmesi gerektiğine inanmaktadır. Dahası, bu İngilizce ders kitaplarının kültürel içeriklerinin çoğunlukla İran hakkında olduğunu ve öğrenciler için çok yararlı olamayacağını belirtmişlerdir. İngilizceyi uluslararası bir dil olarak değerlendirdiğimizde, bahsi geçen İngilizce ders kitaplarının kültürel içerikleri öğrencilerin kültürlerarası yetkinliklerini arttırmak için yararlı görülmemektedir. Öğrenciler farklı kültürlere sahip farklı ülkelerden insanlarla iletişim kurabilir, bu iletişimin sağlıklı olabilmesi için de öğrenciler farklı ülkelerin farklı kültürleriyle karşılaşmaktadırlar. İncelenen ders kitaplarında bu gerçekliğe rastlanmamaktadır.
Özet (Çeviri)
English language has now become the language of international communication all over the world. It means that speakers of different languages use it to interact with each other in diverse situations. Therefore, speakers of English language may encounter with people of different cultures from various countries. Thus, to be a successful language communicator, learners should have information about the customs, traditions, and beliefs of various countries. In this case, textbooks and teachers are important factors to promote learners' cultural knowledge. Consequently, the main purposes of this dissertation study were to discover the cultural contents of three English language textbooks that are being used in high schools in Iran. It was also intended to explore English language teachers' views and outlooks on teaching cultural contents in their English language classes. This study was designed and carried out as a descriptive case study. To analysis the cultural contents of the English language textbooks, content analysis was used. Accordingly, Kachru's (1986) model was used to determine the geographical origins of the cultures which were represented in the three English language textbooks. Besides, Horibe's (2008) model was utilized to investigate the aspects of cultural contents incorporated in the three English language textbooks. Similarly, nine English language teachers that were teaching in high school in Iran were interviewed. The method that was used to analyze the findings of interviews was thematic analysis. The results of the study showed that the cultural contents of Iran dominated the cultural subjects of these English language textbooks. Also, it was discovered that among three aspects of culture represented in Horibe's (2008) model, culture as social customs cover most of the cultural contents of these three English language textbooks. Moreover, teachers believed that cultural contents should be taught alongside language in English language classes. Furthermore, they thought that the cultural contents of these English language textbooks were mostly about Iran which were not too beneficial for students. Considering English as an international language, it seems that the cultural contents of these English language course books are not useful to promote students' intercultural competence. Students may communicate with people of different countries with various cultures therefore to avoid communication breakdown, students should encounter with different cultures of diverse countries. The authors of English language textbooks should recognize internationality of the English language and prepare English language textbooks considering this fact. They should contain the cultural contents of their own countries as well as the cultural contents of other countries.