Yaşlı ve hasta hizmetleri kurslarının eğitici ve kursiyer görüşlerine göre değerlendirilmesi ve kursiyerlerin bilgi düzeyine etkisi
The evaluation of sick and elderly services courses according to the view of trainees and trainers, the effect on the trainees' knowledge level
  1. Tez No: 431258
  2. Yazar: ESİN ATALAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYAT BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin Eğitimi, Yaşlılık, Yaşlı Bakımı, Modüler Sistem, Adult Education, Old Age, Elderly Care, The Modular System
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ankara ilinde sağlık hizmetleri alanında eğitim veren bir ortaöğretim kurumunda yürütülen“Yaşlı ve Hasta Hizmetleri”kursunu eğitici ve kursiyer görüşlerine göre değerlendirmek, ön test ve son test olarak toplanan verilere göre, verilen eğitimin yaşlı bakımı bilgi düzeyine etkisini ölçmekti. Çalışmada, sağlık hizmetleri alanında eğitim veren bir ortaöğretim kurumunda açılan yaşlı ve hasta hizmetleri kursuna katılan yetişkinler ve eğitim veren eğiticilerle bir karma araştırma gerçekleştirildi. Görüşme kursa devam eden 14 kursiyer ve kurumda çalışan 3 eğitici ile yapıldı. Yaşlı ve hasta bakımı bilgi düzeyi testi analiz aşamasında ön test ve son test sonuçlarına ulaşılabilen 8 kursiyerin test sonuçları kullanıldı. Araştırma için gerekli veriler, kursiyerler ve eğiticiler için ayrı ayrı geliştirilen yarı yapılandırılmış“derinlemesine görüşme formu”ve“yaşlı ve hasta bakımı bilgi düzeyi testi”ile toplandı. Toplanan verilerin analizi için betimsel analiz ve Wilcoxon işaretli sıralar testi analiz yöntemleri kullanıldı. Araştırma sonuçları göstermektedir ki, öğretim programı kaynaklı sorunlar, kursiyerlerin katılım engelleri ve eğiticilerin yetişkin eğitimini uygulamada karşılaştığısorunlar bulunmaktadır. Diğer taraftan, verilen eğitim katılımcıların yaşlı ve hasta bakımı bilgi düzeyini artırmada etkilidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the“Sick and Elderly Services”course which was conducted at a health services secondary school in Ankara according to the view of the trainers and trainees and to measure the effect of education on sick and elderly care knowledge according to the data gathered with pre test and post test. In this study, a mixed research was conducted with the adults who attended the sick and elderly services course which was arranged at a secondary school providing education in the field of health services and the trainers who were working at this school. The interview was held with 14 trainees and 3 trainers. In the analysis phase of the sick and elderly care knowledge test, the test results of the 8 trainees, whose both pre test and post test results were reached, were used. The data which was necessary for the research was gathered with a semistructured“in-depth interview form”developed separately for the trainees and the trainers and the“sick and elderly care knowledge test”. Descriptive analysis and Wilcoxon signed rank test analysis methods were used for the analysis of the gathered data. The research results demonsrate that there are curriculum-induced problems, barriers to the participation of trainees and the difficulties faced by the trainers while applying adult education. On the other hand, the applied education is effective in increasing the trainees' knowledge level of sick and elderly care.