Farklı ısınma yöntemlerinin okçulukta atış performansına etkisi
Effects of different warm-up methods in archery
- Tez No: 431353
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇİLLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Performance, Archery, Warm-up
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma farklı ısınma yöntemlerinin okçulukta atış performansına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma deneysel araştırma modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Bu çalışmaya Sakarya ilinde okçuluk sporu yapan 10 erkek ve 5 bayan olmak üzere 15 sporcu (Yaş: 17,8 ± 2,4 yıl; Boy: 170,5 ± 6,5 cm; Ağırlık: 62,8 ± 9,4 kg) katılmıştır. Çalışmada sporculara 5 dakika hafif tempoda koşu yaptırıldıktan sonra statik ve dinamik ısınma protokollerinde belirlenen 3 farklı hareket 3 set halinde 30 saniye germe ve 20 saniye dinlenme süresi aralığıyla uygulanmıştır. Isınma protokollerinin her biri 15 dakika 30 saniye sürmüştür. Araştırmada verilerin elde edilmesi amacıyla ısınma protokollerinden sonra alınan sonuçları karşılaştırmak için Friedman testi, gruplar arasındaki farkı bulabilmek için ise Wilcoxon işaretli sıralar ( Wilcoxon Signed Rank ) testi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the effect of different warm-up methods on performance in archery. This study investigated according to the experimental model edited. This study investigated in province, 10 male and 5 female, including 15 athletes were recruited (Age: 17,8 ± 2,4 year; Height: 170,5 ± 6,5 cm; Weight: 62,8 ± 9,4 kg). This study investigated, archery run light jogging pace in 5 minute. After that, static and dynamic determined in warm-up protocols 3 different warm-up moves, 3 set of 2 yard to finish it off. Simply hold the stretches for 30 seconds and 20 seconds applied to resting time. In warm-up protocols continued 15 minute and 30 seconds. That results and conclusions of research using data obtained through to find the difference between groups applied Friedman test and Wilcoxon Signed Rank. The data obtained in this study suggested that the first 10 shots, there was no difference in performance seen between the warm-up protocols. Although significant difference was found for 20 shots and 30 shots (p < 0,05).Dynamic warm-up method cause decrease on shooting performance while static warm-up cause no difference.