Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda basılı ve elektronik ortam metinlerinin okuduğunu anlama becerilerine etkileri
Effects of printed and electronic texts on reading comprehension skills in children with autism
- Tez No: 431360
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMİN ÇUHADAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: otizm, elektronik metin, ekrandan okuma, okuduğunu anlama, yardımcı teknolojiler, autism, electronic texts, reading on screen, reading comprehension, assistive technologies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Engelli Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda akademik beceriler içinde yer alan okuma becerisinin, okuduğunu anlama boyutunda basılı metinler ile tablet bilgisayarlar aracılığıyla sunulan elektronik metinler arasındaki etkililik ve verimliliklerin farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmada tek-denekli araştırma modellerinden uyarlamalı dönüşümlü uygulamalar modeli kullanılmıştır. Araştırmaya yaşları dokuz ile 12 yaşları arasında olan üç erkek öğrenci katılmıştır. Okuduğunu anlama becerilerinin geliştirilmesi sürecinde okuma sonrasında uygulanan stratejiler kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre otizm spektrum bozukluğu olan çocukların okuduğunu anlama becerilerinin okuma sonrası stratejiler ile geliştirilmesi sürecinde basılı metinler ya da elektronik metinler ile çalışılması sonucunda etkililik yönünden bir farklılaşma olmadığı ortaya çıkmıştır. Basılı metinler ve elektronik metinler verimlilik açısından karşılaştırılmış, elde edilen araştırma bulgularının deneklerin tümünde tutarlı bir biçimde yinelenemediği görülmüştür. Başka bir ifadeyle okuduğunu anlama becerilerinin geliştirilmesi aşamasında kullanılan basılı metinler ile elektronik metinler arasında verimlilik değişkenleri açısından kayda değer bir fark olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study includes an investigation of any differences between printed texts and electronic texts provided through tablets in terms of their efficiency and effectiveness in reading comprehension skills of autistic children, which is one of the academic skills. The authors used adapted alternating treatment design, which is one of the single subject research designs. Study sample comprised three boys aged between nine and 12 years. Post-reading strategies were used in the process of developing comprehension skills. Study findings suggest that there is no difference between working with printed texts and electronic texts in the process of developing autistic children's comprehension skills through post-reading strategies. Efficiency of printed and electronic texts was compared and it was found that research data could not be consistently repeated in all samples. In other words, no significant difference was found between efficiency of printed and electronic texts which are used in the process of developing comprehension skills.