Concentration and economic growth in the automotive sector in Turkey: An econometric approach
Türkiye otomotiv sektöründe ekonomik büyüme ve yoğunlaşma: Ekonometrik yaklaşım
- Tez No: 431385
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Panel Data Regresyon Analizi, Yoğunlaşma Analizi, Ekonomik Büyüme Modelleri, Ekonomik Büyüme Faktörleri, Panel Data Regression Analysis, Concentration Ratio Analysis, Economic Growth Models, Economic Growth Factors
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Otomotiv sanayi, birden fazla sektör ile yakın ilişkisi sebebiyle ülke ekonomilerinde lokomotif sektör olarak kabul edilmektedir. Çalışmamızda otomotiv sektörünün planlı dönemlerde gelişimi, ihracat, ithalat ve istihdam değerlerinin üzerinde durulmuş, ekonomik büyüme kavramlarının tanımı yapılmış ve ekonomik büyüme teorilerinin üzerinde durulmuştur. Bu çalışmanın amacı, sektördeki firmaların farklı parametrelerdeki yoğunlaşma eğilimlerini belirleyerek, ekonomiye olan etkisini gözlemlemektir. Yoğunlaşma oranı, Herfindahl Endeksi ve yoğunlaşma orani endeksi ile analiz edilmiştir. Yoğunlaşmanın büyüklüğü, teknolojik verimliliği etkilemekte ve bununla birlikte ekonomik büyümeyi etkilemektedir. Bu çerçevede çalışmada yapılan yoğunlaşmanın ölçümü dışa açılım kapsamında otomotiv sektörün büyümesini incelemek amacı gütmektedir. Bir sonraki bölümde otomotiv sektöründe meydana gelen ihracat, ciro, istihdam ve yoğunlaşma ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki panel data analizi ile incelenmiştir. Türkiye'de hizmet veren 18 firmanın incelenmesiyle başlayan çalışmaya ait veriler Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği ve Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Bültenlerinden derlenmiş olup panel data analizleri E-views programı ile yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar sonuç bölümünde belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
The automotive industry has a connection between other sectors, due to this reason the automotive industry is accepted as a leader sector in country`s economy. In our study economic growth is defined and is focused on an improvement of automotive industry in planned period, export, import, employment and economic growth theory. The aim of this study is to determine the concentration trends in the different parameters of the business organisation in the sector, to observe its effect on the economy. The concentration ratio was analyzed by Herfindahl Index and concentration rate index. The value of concentration affects the technological efficiency and affects economic growth. The measurement of concentration has been made in this study in order to examine the growth of the automotive sector.In the next section, the releation between automotive sector`s export, import, turnover, employment, concentration and economic growth is analysed with panel data analysis method. This study`s data, which is contained 18 companies`s data that are providing in Turkey, is based on Uludağ Automotive Industry Exporters' Association (OIB) and Automotive Manufacturers Association (OSD) Bulluteins and panel data analysis were analysed with E-views. The results obtained of this of this analyses are determined in the conclusion.