Birlikte mülkiyette ortak menfaati koruma yetkisi
Right to protect common interest in co-ownership
  1. Tez No: 431386
  2. Yazar: PINAR AĞCA TOPLANDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. E. SABA ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Paylı mülkiyet, elbirliği mülkiyeti, ortak menfaat, co-ownership, shared ownership, joint ownership. common interest
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmanın amacı, birlikte mülkiyette ortak menfaati koruma yetkisine ilişkin uygulama ve öğreti için faydalı olacak ayrıntılı bir araştırma yapmak ve kaynak oluşturmaktır. Bu tezde birlikte mülkiyette bölünemeyen objektif ortak menfaati elde etmek amacıyla, üçüncü kişilere karşı girişilen tüm hukuka uygun faaliyetlerin olumlu sonuçlarından bütün maliklerin yararlanması konusu incelenmeye çalışıldı. Konu esasen Türk Medeni Kanunu çerçevesinde hem paylı mülkiyet, hem de elbirliği mülkiyeti bakımından ele alındı. Öncelikle, bir tek paydaşın dahi ortak menfaati korumaya yetkili olduğu, menfaatin objektif olması gerektiği, menfaatin bölünmeye elverişli olmaması gerektiği, korumanın üçüncü kişilere karşı olması gerektiği ve paydaşların sadece olumlu sonuçtan etkileneceği şeklindeki unsurların her biri tek tek incelendi. Daha sonra, ortak menfaati koruma yetkisinin hukuki niteliğine ilişkin görüşler değerlendirildi ve bu yetkinin kanundan doğan sui generis bir yetki olduğu yönündeki kanaatimiz açıklandı. Ardından ortak menfaatin korunduğu özel haller olabildiğince çok örnek verilerek ayrıntılı olarak anlatılmaya çalışıldı. Son olarak da dava açmak başta olmak üzere ortak menfaatin korunması için başvurulan çeşitli imkânlar usul hukuku çerçevesinde incelenerek çalışmamız tamamlandı. Bu çalışmanın uygulamaya ve öğretiye katkıda bulunması arzu edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to conduct research into the right to protect common interest in co-ownership, thereby creating a needed and valuable resource for practice and doctrine. The subject-matter of this thesis is to scrutinise co-owners' benefiting together from the positive results of all legal activities proceeded against third parties in attempt to acquire an undivided objective common interest in co-ownership. This subject-matter is dealt with essentially under Turkish Civil Code in relation to both shared ownership and joint ownership. First, the following topics are examined individually; (ı) even only one co-owner has the right to protect common interest, (ıı) the interest is required to be objective, (ııı) the interest shall not be capable of being divided, (ıv) the protection is required to be against third parties and (v) co-owners are to be affected only by positive results. Then, the views regarding the legal nature of right to protect common interest are evaluated and our notion that this right is a sui generis right arising from the Code is explained. Subsequently, exceptional circumstances where common interest is protected are elucidated in detail by giving as many instances as possible. Finally, this thesis is completed by the analysis of various opportunities applicable under procedural law, especially filing a court case, for the protection of common interest. It is hoped that this thesis will make a useful contribution to practice and doctrine.