Automotive industry: Economic effects of foreign direct investment in Turkey
Otomotiv sanayi: Yabancı sermayenin Türkiyedeki ekonomik etkileri
  1. Tez No: 431395
  2. Yazar: İHSAN GÜNŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR YASİN ERYİĞİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı sermaye, otomotivsanayi, motorlu araçlar, ihracat, verimlilik, işgücü, işçilikücreti, sabit etki modeli, tesadüfi etki modeli, konsantrasyon, Foreign direct investment, automotive industry, motor vehicle, exports, productivity, employment, labor costs, panel data, fixed effects models, random effects models, concentration
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yabancı sermaye ve otomobil sanayinin birbirinden ayrılamaz ilişkileri vardır. Yapılan akademik çalışmalarda genellikle yabancı sermayenin (FDI) işgücü, insan kaynakları, yönetici eğitimi, gayrisafi yurtiçi hasıla, verimlilik, yerli sanayi üzerinde yayılma etkisi gibi pozitif etkileri ortaya konulmuştur. Bu çalışmada 1997-2010 yılları arasında yabancı sermayenin ihracat, verimlilik ve işgücü üzerine etkileri, otomotiv sektöründeki konsantrasyon, dünyanın en büyük 15 otomobil firmasının 1998-2000 yılları arasındaki konsantrasyonları analiz edilmiştir. Sonuç FDI'ın araştırılan her üç konudada Türk otomotiv sanayisine önemli bir katkı sağladığını göstermiştir. Bu araştırma yabancı sermayenin Türk ekonomisi üzerine pozitif bir etki yaptığını ortaya koymuştur. Politika üretimlerinde bu durum yabancı yatırımların yerli pazarı hareketlendirmesi için cesaret vermelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Foreign Direct Investment (FDI) and automobile industry have inseparable relationship. The academic studies reveal that FDI generally has positive effect on employment, human recourses, management training, GDP, productivity, exports and spillover effects on local industry. In this research, the economic effects of Foreign Direct Investments (FDI) on the Turkish Automotive Industry in terms of export, productivity and employment, the topic of concentration in the Turkish automobile industry between 1997 and 2010 and in the world highest 15 automobile producers between 1998 and 2012 have been analyzed. The results show significant FDI contribution to the Turkish automotive industry in all three areas considered. The results found out that foreign direct investment has significant positive effects on Turkish economy. Policy makers should encourage such investments to stimulate the domestic markets.