7. sınıf öğrencilerine cebirsel sözel problemlerde matematiksel modelleme etkinliklerinin uygulanması: Bir eylem araştırması
An application of mathematical modeling activies in 7th grade's word problems (Equating problems) : An action research
- Tez No: 431416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTAÇ KURTULUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel Modelleme, Eylem Araştırması, Cebirsel Sözel Problemler, Modelleme Yeterlikleri, Matematiksel Modelleyici Tipleri, Mathematical Modelling, Action Research, Algebra Word Problems, Mathematical Modelling Competencies, Mathematical Modeller Types
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı 7. sınıf öğrencilerinin cebirsel sözel problemleri çözme başarılarına matematiksel modelleme etkinliklerinin etkisini belirlemek olmuştur. Bunun yanı sıra 7. sınıf öğrencilerinin matematiksel modelleme etkinliklerinde ulaştıkları matematiksel modelleme basamaklarını, gösterdikleri matematiksel modelleme yeterliklerini belirlemek de amaçlanmıştır. Öğrencilerin matematiksel modelleyici tiplerinin tespiti de araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır. Yöntem: Araştırma bir eylem araştırması olarak var olan bir sorunun çözümüne yönelik bir eylem planı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın karma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda araştırmacı günlüğü, araştırmacı gözlemleri, öğrenci günlükleri ve yarı yapılandırılmış görüşmeler veri toplama aracı olarak kullanılırken nicel boyutunda Ön Test- Son Test olarak bir Başarı Testi uygulanmıştır. Bulgular: Nicel bulgulara göre öğrencilerin matematiksel modelleme etkinliklerinden sonraki son test puanlarında bir artış meydana gelmiş ve SPSS ile yapılan analizler sonucu matematiksel modelleme etkinliklerinin cebirsel sözel problem çözme başarısına olumlu bir etkisinin olduğu görülmüştür. Nitel boyutta ise öğrencilerin matematiksel, sözel kavrama ve genel bilgi yeterlikleri bazında bir ilerleme gösterebildiği öğrenci günlükleri, araştırmacı günlüğü ve gözlemleri ile öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen verilerle matematiksel modelleme yeterliklerini de oluşturan bu bileşenlere sahip öğrencilerin hem matematiksel modelleme problemlerini hem de cebirsel sözel problemlerini çözmede başarılı olduğu belirlenmiştir. Sonuç ve Öneri: Sonuç olarak çalışma yapılan grubun matematik dersinde matematiksel modelleme etkinliklerinin uygulanmasıyla öğrencilerin cebirsel sözel problemlerinin çözme başarısının arttığı görülmüştür. Ayrıca öğrencinin cebirsel sözel problemleri çözme başarısında matematiksel modelleme basamaklarını kullanmalarının etkili olduğu görülmüştür. Öğrencilerin farklı matematiksel modelleyici tiplerinde oldukları da belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to determine the effectiveness of Mathematical Modelling activities on 7th grade students' problem solving achievement and determining the mathematical modelling competencies, reached mathematical modelling stages by the students and mathematical modeller types for that study group. Method: This is a mixed research study. In qualitative part of the research, students' modelling competencies, students' modelling types and mathematical modelling stages that reached by students has been observed during the implementation of the mathematical modelling activities. On the other hand in quantitative part of the research has been performed with an ''achievement test'' that has been developed by the researcher. The achievement test has been implemented before and the after the mathematical modelling activities. Results: After the implemantation of the four mathematical modelling activities the results have showed that the mathematical modelling activities effects on the increasing the students' algebra word problem solving achievements. Qualitatively the observations have showed that in the activities student have improved their mathematical modelling competencies such as mathematical, verbal comprehension and general knowledge competencies. Conclusion and Discussion: It can be said that using mathematical modelling activities in mathematics lessons could improve students' algebra word problems solving achievements. And it has been determined that students' mathematical modelling competencies are effective for students' algebra word problem solving achievements.