Yetenek yönetimi ile örgüt kültürü ilişkisinde duygusal zeka liderliğinin ve psikolojik sözleşmenin aracı rolü
The mediating role of emotionally intelligent leadership and psychological contract in the relationship of organizational culture and talent management
- Tez No: 562235
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka Liderliği, Psikolojik SözleĢme, Örgüt Kültürü, Yetenek Yönetimi, Emotional Intelligence Leadership, Psychological Contract, Organizational Culture, Talent Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Araştırmanın temel amacı, hastanelerde çalışan sağlık personelinin örgüt kültürü ve yetenek yönetimi davranışlarının birbirleri ile olan ilişkilerini inceleyerek duygusal zeka liderliği ve psikolojik sözleşmenin bu ilişkideki aracı rolünü analiz etmektir. Araştırmanın, Giresun'da rastgele örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olan kamu ve üniversite hastanelerinde yapılması planlanmıştır. Veri toplama araçları olarak; Örgüt kültürü için Denison and Mishra (1995) tarafından geliştirilen ve Yahyagil (2004) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ölçek; yetenek yönetimi için Anne- Marguerite Oehley (2007) tarafından geliştirilen ve araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanan ölçek; duygusal zeka liderliği için Rousseau(2008) tarafından geliştirilen ve Topçu (2015) tarafından türkçeye uyarlanan ölçek kullanılmıştır. Araştırma verileri üzerinde SPSS 16.0 programıyla tanımlayıcı istatistikler, korelasyon ve AMOS 20.0 programıyla açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi (geçerlilik analizi için), yapısal eşitlik modeli ve path (yol) analizi uygulanması planlanmıştır. Güvenirlilik analizi için Cronbach Alfa Katsayısı kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularına bakıldığında; yaş aralığının %43,6 ile 28-35 yaş arasında olduğu; %38'inin lisans eğitimi aldığı; %37,6'sının hemşire olarak çalıştığı; %49'unun evli; %32,2'sinin 1-3 yıl arasında iş deneyimine sahip olduğu görülmüştür. Yönetici ile görüşme sıklığına bakıldığında ise % 46,6 oranında 'Birkaç kez' cevabı verilmiştir. Analizler sonucunda, yetenek yönetimi ile örgüt kültürü arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Örgüt kültürünün, yetenek yönetimi ile olan ilişkisinde duygusal zeka liderliği kısmi aracılık etkisine sahip olduğu bulunmuştur ve son olarak psikolojik sözleşmenin, örgüt kültürü ile yetenek yönetimi arasındaki ilişkide aracılık rolüne sahip olmadığı tespit edilmiştir. Yöneticilerin, örgüt kültürünü bozabilecek olası durumlara (Çatışma, ihlal vb.) karşı bir aksiyon planı oluşturması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to analyze the intermediary role of emotional intelligence lieadership and psychological contract on the relation of talent management and organizational culture by examining the level of organizational culture and talent management behaviours and interrelations of medical personnels working at hospitals. This study was planned to be carried on the public and/or university hospitals in Giresun selected by random sampling method. The following scales were used as the data collection tools: The scale developed by Denison and Mishra (1995) and adapted to Turkish by Yahyagil (2004) for Organizational Culture; the scale developed by Anne-Marguerite Oehley (2007) and adapted to Turkish by the researcher for Talent Management; the scale developed by Palmer, Stough, Harmer and Gignac (2009) and adapted to Turkish by the researcher for Emotional Intelligence Leadership; and finally the scale developed by Rousseau (2008) and adapted to Turkish by Topçu (2015). It was planned to apply descriptive statistics by SPSS 16.0 programme, interpretive and affirmative factor analysis (for validity analysis) by correlation and AMOS 20.0 programme, structural equation modeling and path analysis on the study datas. Cronbach Alfa Parameter was used for the reliability analysis. Regarding the findings of the study, it is seen that participants are in 28-35 age range by 43.6%; 38% of the participants have an undergraduate education; 37.6% of the participants are working as nurse; 49% of the participants are married; 32.2% of the participants have a work experience between 1-3 years. Regarding the frequency of the meetings with the supervisor, 46.6% of the participants noted as 'a few times.' In consequence of these analyses, it was found that there is a positive and statistically significant relation between talent management and organizational culture. It was found that emotional intelligence leadership has a partial intermediary effect on the relation of organizational culture and talent management.