Yaratıcı reklam ödülü almış ve almamış reklamların marka imajı, kalite algısı ve sonuç olarak satın alma niyeti açısından karşılaştırılması
Comparison of creative advertisement award winning and loosing adds according to brand image, perception of quality and finally purchasing intention point of view
  1. Tez No: 431511
  2. Yazar: ELİF ZAİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GRESİ SANJE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklamda Yaratıcılık, Yaratıcı Reklam Ödülleri, Marka İmajı, Kalite Algısı, Satın Alma Niyeti, Creativity On Advertisement, Creativity Awards, Brand Image, Perception Quality, Purchasing Intension
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada öncelikle reklam ve reklamın temel amaçları açıklanmış, reklamcılık alanında gerek fonksiyonel gerek sektörel olarak açıklanması gerekli görülen tanımların üzerinde durulmuştur. Böylece reklamda yaratıcılık olgusuna reklam tarafından bakıldığında ele alınması gereken temel noktaların altı çizilmiştir. Tüm bu açıklamaların ardından reklamla birlikte oluşturulan marka imajı, kalite algısı ve bunların bir sonucu olarak satın alma niyetinin akademik çerçevesi çizilmiştir. Son olarak, oluşturulan akademik çerçeveye dayanarak reklamda yaratıclık kavramı hakkında gerekli akademik bilgiler verilmiş, yaratıcı reklam ödülleri de ele alınarak konunun kritiği yapılmıştır. Yaratıcı reklam ödülü almış ve almamış reklamların marka imajı, kalite algısı ve sonuç olarak satın alma niyeti açısından karşılaştırlaması için anket yoluyla 2014 yılında, gıda sektöründe Cannes Lions'a ilan kategorisinde katılmış 2'si ödüllü 3'ü ödülsüz print hakkında kamuoyuna sorular yöneltilmiştir. Anketler, Trakya Üniversitesi fakülte ve enstitülerindeki öğrenci ve öğretim elemanlarına uygulanmıştır. 406 kişiye uygulanan anket sonucunda gerekli analizlerin yapılmasıyla belirli anlamlı ilişkilerin varlığına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, as a first step, advertisement and fundamental aims of advertisement was explained and both functionally and sectorially usefull terms in the field of advertising was defined. Thus, the fundamental points that must be addressed when creativity in advertising was viewed from the advertisement side was underlined. After all these statements, the brand image, the quality perception and as a result of these academic framework of the purchasing intention created with the advertisement was drawn. Lastly, by leaning on the formed academic framework, academic information about creativity concept in advertising were given and by considering some creative advertisement awards, subject was evaluated. To compare creative advertisement award winning and losing adds according to brand image, perception of quality and finally purchasing intention point of view, through questionnaires, questions were designed for public about the prints introduced for competition in Cannes Lions advertising category for the food industry in 2014. Two of prints were awarded, other three received no award. A questionnaire was administered to students and faculty members in faculties and institutes in Trakya University. The necessary analysis of the results of the survey conducted with 406 people reached to certain meaningful relationships.