Kristal Elmada ödül alan yaratıcı dijital sosyal sorumluluk reklamlarının farkındalık sağlamadaki etkisi: İstanbul'daki tüketiciler üzerine bir araştırma
The effect of Kristal Elma award-winning creative digital social responsibility advertisements on raising awareness: A research on consumers in Istanbul
- Tez No: 760099
- Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE GÜLAY ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Dijital Sosyal Sorumluk, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Yaratıcı Dijital Reklamlar, Reklam, Digital Social Responsibility, Corporate Social Responsibility, Creative Digital Advertisements, Advertisement
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklam ve Stratejik Marka İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Toplumların değişmesi, gelişmesiyle birlikte markaların da sosyal çevrenin ihtiyaçlarına duyarlı olma gerekliliği giderek artmaktadır. Dönüşüm içinde olan dünyada endüstriyi sadece üretim ve tüketim ilişkisi içinde anlamlandırmak mümkün değildir. Kaynakların sınırlılığı, iklim sorunları, çevre koruma ve sürdürülebilirlik konuları artık bireysel boyutta da önem taşımaktadır. Bir markanın tüketiciyle kurduğu iletişimde sosyal çevrenin ihtiyaçlarına da duyarlı olması gerekmektedir. Tüketiciler, bir markayı ürün özellikleri yanı sıra sağladığı farkındalık ve fayda ile de ilişkilendirmektedir. Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS), işletmelerin iç ve dış paydaşlarına olan sorumlulukları arasında yer almaktadır. Yaratıcı dijital sosyal sorumluluk reklamlarının farkındalık yaratmadaki etkisinin araştırılması amacıyla yapılan bu çalışma, özellikle işletmelerin sosyal sorumluluk faaliyetlerinin tüketiciler tarafından ne kadar fark edildiğinin, dikkat çekip çekmediğinin ortaya konulması açısından önem taşımaktadır. Çalışma için, Kristal Elma festivalinde en yaratıcı dijital sosyal sorumluluk reklamları kategorisinde kristal ödülünü alan yaratıcı reklamlar seçilmiştir. Araştırman evreni için Türkiye coğrafyasında ve İstanbul'da yaşan kişiler seçilmiştir. Basit rastgele örnekleme yöntemi ile İstanbul'daki 18 yaş ve üzerindeki tüm tüketicilerle oluşturulmuştur. Veri toplama yöntemi olarak anket tekniği uygulanmıştır. Anket, pandemi sınırlılığı nedeniyle dijital ortamda uygulanmış ve 406 kişiye ulaşmıştır. Araştırma sonucunda yaratıcı dijital sosyal sorumluluk reklamlarının tüketiciler üzerinde farkındalık sağlamada etkisi tam olarak görülememiştir. Yaratıcı dijital sosyal sorumluluk reklamlarının, bu reklamları takip eden kadın tüketiciler üzerinde daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the change and development of societies, even the need of brands to be sensitive to the demands of the social environment is increasing. In a transforming world, it is inconceivable to interpret of the industry only that within the relationship between production and consumption. Limited resources, climate issues, distress of environmental protection and sustainability issues are also serious on an individual level now. Therefore, a brand needs to be sensitive to the need of the social environment in its communication with the consumer. Consumers associate a brand with the awareness and benefit it provides like along product features. Corporate social responsibility (CSR) has to be in charge of enterprises to internal and external stakeholders. In this study, which is aimed at investigating the effect of creative digital social responsibility advertisements on raising awareness, is especially important in terms of revealing how much the social responsibility activities of companies are noticed and whether it is attracting attention by consumers. The creative advertisements were selected for this work are the ones that received the Kristal Award in the category of most creative digital social responsibility advertisements at the festival that named Kristal Elma. The people living in Turkey and Istanbul were selected for the research population. The research was done by all consumers within aged 18 and over in Istanbul with a simple random sampling method. Survey technique was used as data collection method. It was conducted digitally due to pandemic limitation and reached 406 people. As a result of the research, the effect of creative digital social responsibility advertisements on raising awareness on consumers could not be exactly determined. Creative digital social responsibility advertisements have been found to be more likely effective on female consumers who following these advertisements.