Underneath the skin: The wound through the psychoanalytic theory
Derinin altındaki: Psikanalitik kuram bağlamında yara
- Tez No: 431520
- Danışmanlar: DR. BÜLENT SOMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Deri, Deri-Ben, Yara, Tekinsiz, Psikanaliz, Skin, Skin-Ego, Wound, Uncanny, Psychoanalysis
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı, Hıristiyan ikonografisi ve İsa'nın çarmıha gerilme sahnesini anlatan temsillerden yola çıkarak, bedensel yaranın psikanalitik kuram bağlamında ima ettiği temsiliyeti ele almaktır. Yaranın görsel temsilinin çağrıştırdığı dişilik organının, yaralı bedeni tekinsiz bir mecraya dönüştürmesi bu çalışmayla irdelenmektedir. Yarayla ele alınan açıklık, bedeni çevreleyen derinin alışıla gelmiş bütünselliğini tehdit ederek, deriyi yırtıp açarak, bedeni alışılmadık, yabancı ve hatta bilinmeyen bir oluşuma dönüştürmektedir. Sigmund Freud'un kuramlaştırdığı“tekinsiz”kavramı, bedenin açıklığıyla birlikte kurgulanan tanımıyla oldukça örtüşmektedir. Derinin yırtılmasıyla bedeni çevreleyen zarfın başlıca görevinin ihlal edilmesinin sonucu olarak, artık beden tam anlamıyla“tekinsiz beden”olarak adlandırılmaktadır. Fransız psikanalist Didier Anzieu,“Deri-Ben”kavramıyla deriyi sadece fiziksel değil, aynı zamanda tini saran, çevreleyen ve örten bir temsiliyet olarak ele alır. Çocuğun beden yüzeyi deneyiminden hareketle, deri hem bir hafıza yeri, hem de 'ben' kavramının oluştuğu yerdir; bu tanım, Freudyen 'ego' kavramının oluşumunun başlangıcıdır. Açıklıklarıyla yara, deri-ben kavramının işlevlerini engelleyerek, 'ben' kavramını zedeler veya ortadan kaldırır. İç ve dış arasındaki sınırın da kalmasıyla, birey bastırılmış olanı geri dönüştürür ve yaranın temsil ettiği dişilik organın da etkisiyle beden alışılmadık bir dönüşüm içine girer. Bu dönüşen beden tekinsiz bir bedendir.
Özet (Çeviri)
This research sets out to study the connotative meaning of the corporal wound in the context of psychoanalytic theory through the Christian iconography and the representation of the wound on Christ's chest at the scene of Crucifixion. This study analyzes the transformation of the wounded body into an uncanny entity by virtue of the connotation of the visual representation of the wound as a vulva. The wound as an corporal opening, threatening the integrity of the skin that covers the body, excoriates and flays the skin and so redefines the conventional definition of the body as an unknown and unfamiliar entity. The concept of“uncanny”that theorized by Sigmund Freud, highly corresponds to the redefined interpretation of the wounded body. As a result of tearing the skin and violating the main function of the psychic envelope, now the body with its openings literally is an 'uncanny body'. The French psychoanalyst Didier Anzieu declares that skin is not only tangible, but also a representation that surrounds and covers the psyche, through his innovative concept 'Skin-Ego'. The skin is where the disturbances are kept as a memory on in the form of skin disorders and/or bruises and wounds, and also is where the perception of the body appears for the first time; this is also where the Ego arises, through Freudian discourse. The wound, by blocking the function of the Skin-Ego, undermines and/or eliminates the familiar perception of the body. Through removing the boundary between inside and outside, and through the visibility of the representation of the open wound as female genitalia, body transforms itself into a unusual, unfamiliar and unknown form. This transforming body is now an uncanny body itself.