Hidrojenden zengin salin ile tedavinin degloving yaralanması modeli oluşturulmuş sıçanda iskemi/reperfüzyon hasarının azaltılması ve flep yaşayabilirliğini arttırmasına yönelik etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of therapeutic effect of hydrogen rich saline on reducing ischemia/reperfusion injury and improving flap survival on a rat degloving injury model
  1. Tez No: 616116
  2. Yazar: AYÇA ERGAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞİN KARASOY YEŞİLADA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Degloving, Flep, Hidrojenden Zengin Salin, İskemi-reperfüzyon Hasarı, Degloving, Flap, Hydrogen Rich Saline, Ischemia-reperfusion injury
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Degloving yaralanmaları cilt ve cilt altı dokunun altındaki kas ve fasyadan avulsiye olarak ayrılması olarak tanımlanan, plastik cerrahi acillerinde sık karşılaşılan vakalardır. Erken dönem müdahale, iskemi/reperfüzyon hasarına bağlı olarak oluşacak olan doku kaybını en aza indirmek açısından önemlidir. Avulsiye olan cilt flebinin perfüzyonunu artırarak nekroza giden kısmı en aza indirmek bu tarz yaralanmalarda plastik cerrahi acillerinde yapılan müdahalelerin temel hedefidir. Bu amaca yönelik konservatif, cerrahi ve farmakolojik tedavi olarak pek çok yöntem denenmektedir. Literatürde daha önceden yapılmış olan deneysel çalışmalarda hidrojenden zengin salinin anti-oksidan ve anti-inflamatuar etki gösterdiği kanıtlanmıştır. Çalışmamızın amacı; hidrojenden zengin salin solüsyonunun degloving yaralanmalarında cilt fleplerinde oluşan iskemi/reperfüzyon hasarı üzerine olası koruyucu etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Yirmi bir adet erişkin Rattus Norvegicus türü Sprague Dawley suşu dişi sıçan kullanıldı. Kontrol, Salin ve HZS (hidrojenden zengin salin) olmak üzere 7'er sıçandan oluşmak üzere toplam 3 grup oluşturuldu. Her gruptaki tüm hayvanlarda degloving yaralanması oluşturuldu. İskemi süresini takiben flepler geri adapte edildi. Kontrol grubuna ek tedavi uygulanmadı. Salin grubuna intraperitoneal 10 ml/kg dozunda postoperatif ve günlük %0.9 NaCl, HZS grubuna aynı protokol ile hidrojenden zengin salin solüsyonu verildi. Preoperatif ve postoperatif 1ve 3. saatte ve 5. günde lazer doppler flowmetri ile flep perfüzyonu ölçüldü. Ardından hayvanlar sakrifiye edilerek alınan doku örnekleri histolojik, immunohistokimyasal ve biyokimyasal olarak değerlendirildi. Bulgular: Lazer doppler flowmetri sonuçlarına göre HZS ile tedavi sonrası flep perfüzyonunun diğer gruplara göre anlamlı olarak arttığı izlendi. Doku histoloji değerlendirmelerine total oksidan seviyenin HZS grubunda en düşük, total antioksidan seviyenin en yüksek olduğu saptandı. Immunohistokimyasal değerlendirme sonucunda HZS grubunda vasküler proliferasyonun diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulundu. Sonuç: Hidrojenden zengin salin solüsyonu, antioksidan ve antiinflamatuar özellik göstermesi sayesinde dokudaki lokal iskemi/reperfüzyon hasarını azaltarak degloving yaralanmalarındaki cilt flebinin yaşayabilirliğini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Degloving injuries, defined as avulsion of skin and subcutaneous tissue from the muscle and fascia underneath, are one of the most common cases seen in plastic surgery emergency departments. Eary intervention is important in order to reduce the amount of tissue loss due to ischemia/reperfusion injury. Main target of interventions done in plastic surgery emergencies is to enhance perfusion of avulsed skin flap and reduce necrosis. Several conservative, surgical and pharmacological treatment options are being studied for this purpose. Previous experimental research studies proved that hydrogen rich saline has anti-inflamatuary and anti-oxidant effect. We aim in this study to investigate protective effects of hydrogen rich saline solution on ischemia/reperfusion injury of degloved skin flaps. Matherial and Method: Twenty-one Sprague Dawley female rats were used in three groups (Control, Saline and Hydrogen rich saline) in this study. A degloving injury model is established in each subject. Following ischemia, flaps are sutured back. No treatment is given to control group. Saline group recieved 10ml/kg intraperitoneal %0.9 NaCl postoperatively and daily thereafter. Hydrogen rich saline(HRS) group received HRS as treatment with the same protocol. Flap perfusion is measured with laser doppler flowmetry preoperatively and on postoperative first and third hours and 5th day. On postoperative fifth day subjects are sacrified and tissue samples are obtained for histological, immunohistochemistrical and biochemistrical evaluations. Results: According to laser doppler flowmetry results, flap perfusion was statistically significantly increased with HRS treatment in comparison to other groups. Tissue histology evaluations revealed that group HRS has hlowest total oxidant levels with highest total anti-oxidant levels. In the findings of immunohistochemistry vascular proliferation is found statistically significantly higher in gropu HRS in comparison to other groups. Conclusion: Hydrogen rich saline solution increases the viability of skin flaps in degloving injuries via decreasing local tissue ischemia/reperfusion injury, due to its anti-oxidant and anti-inflammatory effects.