İzmir'de güncel sanatın değişimi (1986-2014)
The change of contemporary art in İzmir (1986-2014)
- Tez No: 431521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAN ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Güncel Sanat, İzmir Kültür Çalıştayı, İzmir Akdeniz Akademisi, İzmir Kültür Platformu Girişimi, Kültür Yönetimi, Entelektüel Göç, Contemporary Art, Izmir Culture Workshop, Izmir Mediterranean Academy, Izmir Culture Platform Initiative, Cultural Management, Intellectual Migration
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
“İzmir'de Güncel Sanatın Değişimi (1986-2014)”başlığını taşıyan bu çalışma, 1980'lerin ortasından günümüze İzmir'de kültür ortamı, kültür politikası ve kentte gerçekleştirilen güncel sanat etkinliklerine ve oluşumlarına bakarak İzmir'de güncel sanatın geçirdiği değişimi anlamayı konu edinmiştir. Çalışma kapsamında, İzmir'de kültür ortamının farklı dönemlerdeki durumu, İzmir güncel sanat alanında açılım yaratan sergiler ve bu sergilerin akademik ortamla etkileşim halinde birbirini tetiklemesi incelenmiştir. Güncel sanat için mekân yetersizliğinin söz konusu olduğu İzmir'de, çoğunlukla sanatçıların bizzat kendileri tarafından oluşturulan inisiyatifler üzerine bir araştırma yapılmıştır. Entelektüel göç veren bir kent olan İzmir'de, bu durumu tersine çevirebilecek dinamikler ve güncel sanatın İzmir'de beklenen düzeye ulaşmasında etkili olabileceği düşünülen yöntemler araştırılmıştır. Güncel sanatın İzmir'de ilk kez görüldüğü 1986'daki“Joseph Beuys Anısına: Bir Başka Sanat”sergisinden günümüze dek geçirdiği değişimin araştırıldığı bu çalışma, İzmir güncel sanat alanında kapsamlı bir incelemenin ana hatlarını sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The study titled“The Change of Contemporary Art in Izmir (1986-2014)”has examined the cultural environment, cultural policy, contemporary art events and initiatives in Izmir from the mid-1980s to the present day. In the scope of this thesis, the situation of cultural environment in Izmir in different period of time, the exhibitions have offered an insight into contemporary art in Izmir and the interaction between these exhibitions and academy. There is intellectual migration problem in Izmir and in this study, the dynamics that can turn the tables and the ways that can be effective for the development of contemporary art in Izmir has researched.“An Another Art: For the Memory of Joseph Beuys (1986)”is the first contemporary art exhibition in Izmir. Starting from this exhibition to today, this study aims to analyze contemporary art in Izmir.