Hepatoselüler karsinomda SPİNK1(tatı)'in tanı değeri
SPİNK1's value in diagnosis of hepatocellular carcinoma
- Tez No: 431673
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler Karsinom, Kolanjiyokarsinom, yüksek dereceli displastik odak, düşük dereceli displastik odak, Spink1, Hepatocellular carcinoma, Cholangiocarcinoma, High grade dysplastic focus, Low grade dysplastic focus, Spink1
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
HSK tüm dünyada 6. sıklıkta görülen kanserdir. HSK ayrıcı tanısında displastik lezyonlar önemli bir tanı sorunu oluşturmaktadır. KK karaciğerin 2. sıklıkta görülen primer kanseridir. Bu çalışmada İnönü Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2010-2015 yılları arasında tanı almış HSK(69), KK(15), DDDO(31) ve YDDO(6) olgularında immünhistokimyasal olarak Spink1(TATI) çalışılmıştır. Spink1 ile HSK-KK ve HSK-YDDO vakaları arasında boyanma sıklığı açısından istatistiksel anlamlı fark izlenmemiştir (p=0.394, p=1). Spink1'in HSK, KK ve YDDO ayırıcı tanısında yardımcı olamayacağı sonucuna varılmıştır. Spink1 boyanmasının HSK'un DDDO (p=0,0001) ile normal karaciğer dokusuyla (p=0,0001) ayrımında ve DDDO ile YDDO ayrımında istatistiksel anlamlı farklılık gösterdiği (p=0,031) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
HCC(hepatocellular carcinoma) is the most common 6th cancer seen in all around the world. Dysplastic lesions are a source of diagnostic difficulty in HCC differential. CC is 2nd most commonly seen primary liver cancer. In this study, Spink1(TATI) is used immunochemically for patients who were diagnosed with HCC(69), CC(15), LGDF(31) and HGDF(6) at Inonu University Pathology Department between 2010 and 2015. There is no significant statistical difference seen between HCC - CC and HCC - HGDN in terms of staining rate(p=0.394, p=1). It is concluded that Spink1 does not help with the differential diagnosis of HCC, CC and HGDN. It is shown that Spink1 stain makes a significant distinction(p=0.031) of HCC with LGDN(p=0.0001) and normal liver tissue(p=0.0001), and also with LGDN and HGDN.