Kadın hastalarda 3 ve 4 numaralı I-gel supraglottik havayolu cihazı kullanımına ait sonuçların karşılaştırılması
Comparasion of 3 and 4 number I-gel results in women patient who operated under general anesthesia without muscle relaxant
- Tez No: 431754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ARUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Fiberoptik Evrelendirme, I-Gel, Postoperatif Komplikasyonlar, i-gel, sore throat, fiberoptic staging
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Genel anestezi altında minör cerrahi geçirecek olan kadın hastalarda 3 ve 4 numara I-gel supraglottik havayolu cihazı kullanımına ait sonuçları karşılaştırmak ve kadın hastalarda i-gel için daha uygun bir ölçünün olup olmadığını araştırmaktır. Yöntem:Çalışmada rutin minör cerrahi prosedürler için genel anestezi altında opere olacak 100 erişkin hasta, randomize olarak iki gruba ayrılmıştır. Her hasta için standart anestezi protokolü uygulanmıştır. Yeterli anestezi derinliği sağlandıktan sonra seçilen i-gel yerleştirilmiştir. Yerleştirme süresi, deneme sayısı, yerleştirme başarısıkaydedilmiştir. I-gel'in anatomiye uygun olarak yerleşip yerleşmediği fiberoptik bronkoskopla değerlendirildikten sonra hastalara, havayolu basıncı 20 mmHg'yi geçmeyecek şekilde pozitif basınçlı ventilasyon uygulanmış ve orofarengeal kaçak basıncı ölçülmüştür. İntraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar (derlenme sonrası ve 24. saatte) değerlendirilmiştir. Bulgular: Yerleştirme süresi, deneme sayısı, orofarengeal kaçak basıncı, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar (derlenme sonrası ve 24. saatte) açısından her iki grup benzer bulunmuştur(p>0.05)İndüksiyon sonrası ortalama arter basıncında yükselme i-gel 4'te daha fazla olmuştur (p=0,02). İlk denemede yerleştirme başarısı i-gel 3'te %100; i-gel 4'te %82,5 bulunmuştur (p=0,015). Fiberoptik bronkoskopik görüntülemede; optimal yerleşme i-gel 4'te %66.6; i-gel 3'te %23,3 olarak bulunmuştur(p=0,00). Sonuç: I-gel 4; i-gel 3'e göre daha fazla hemodinamik yanıt oluşturmasına rağmen optimal yerleşim bu grupta daha fazla bulunmuştur. İ-gel 3'te ilk denemede yerleşme başarısı %100 olarak bulunmuştur. I-gel 3'ün firmanın önerdiği ağırlık formulasyondan bağımsız olarak yerleşme başarısının %83.7; yerleşmeme oranının ise %14 olarak bulunması; i-gel boyutunun tercihinde sadece hasta ağırlığının baz alımaması gerektiğini ortaya koymuştur
Özet (Çeviri)
Comparasion of 3 and 4 number I-Gel results in women patient who operated under general anesthesia without muscle relaxant. Thesis in Anesthesiology and Reanimation, Faculty of Medicine, Selçuk University, Konya, 2015. Aim: In this study we aim to compare the results of using the 3 and 4 I-Gel in women who operated under general anesthesia without muscle relaxant and apoppriate size of i-gel for women . Methods: In the study 100 patients who will be operated for routine minor surgical procedures under general anesthesia, randomized into two groups; the selected i-gel is placed after adequate anesthetic depth is achieved. Fiberoptic bronchoscopy is used for evaluating the i-gel in accordance with established within the anatomy. Positive pressure ventilation was applied airway pressure not to exceed 20 mmHg. İntraoperative and postoperative complication (after recovery and 24 hours) were recorded. Results:The number 4 i-gel has been found to show better compliance to anatomy at fiberoptic imaging. The optimal settlement of group of number 4 i-GEL was found to be 70.0% ; group of number 3 i-GEL group was found to be 56.0%. Retching - cough - hiccups, it has been seen at a similar rate in both groups (group 3: 2.1%; Group 4: 2.0%). In interviews with patients in the recovery room in patients with sore throat are more experienced in the group number 4 i-Gel (group 3: 6.5%; group 4: 10.9%). Conclusion: As a result, although the number 4 i-gel anatomically settlement better than number 3 i-gel , sore throat is more common in this group.