Omuz kuşağı miyofasyal ağrı ve fibromyalji sendromlarında kuru iğneleme ve kinezyolojik bantlamanın etkinliğinin karşılaştırılması
The efficiency comparison of dry needling and kinesiology tape in the shoulder girdle, myofascial pain syndrome and fibromyalgia
- Tez No: 431804
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: kuru iğneleme, kinezyolojik bantlama, Miyofasyal ağrı, Fibromyalji, omuz kuşağı, dry needling, kinesiotape, myofascial painsyndrome, fibromyalgia, shoulder girdle
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Aşırı kullanım veya çeşitli travmalar sonucu oluşan kas yorgunlukları, kas yaralanmaları veya çeşitli değişik nedenlerle oluşan ağrının azaltılmasında, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti ve üst ekstremite fonksiyonelliğinin artırılmasında egzersize ek olarak tatbik edilen kinezyolojik bantlama ve kuru iğneleme uygulamalarının karşılaştırmalı olarak mukayese edilmesi. Plan: Randomize kontrollü, tek kör çalışma Metod: Omuz bölgesi patolojisi bulunan yaş ve vücut kütle indeksi (VKİ) ortalaması 52,77± 6,56 ve 29,53± 5,08 olan 33 (21/K; 12/E) gönüllü hasta çalışmaya dahil edildi. Randomize olarak kuru iğneleme, kinezyolojik bantlama ve kontrol grubuna ayrılan olguların tümüne belirlenen egzersiz protokolü uygulandı. Hastaların omuz ve boyun normal eklem hareket açıklığı, kas kuvveti, üst ekstremite fonksiyonel durumu ve ağrı şiddeti, sırasıyla; gonyometre, manuel kas testi, Kol, omuz ve el sorunları anketi (DASH) ve Vizüel analog skalası (VAS) kullanılarak tedavi öncesi ve 3 haftalık tedavi sonrasında olmak üzere iki kez değerlendirildi. Bulgular: VAS gece ve DASH değerlerinde kuru iğneleme grubunda diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0,015 ve p=0,003, sırasıyla). Sağ ve sol omuz addüksiyon hareket açıklığı değerlerinde, kinezyolojik bantlama grubundan anlamlı fark bulundu (p=0.050 ve p=0.039, sırasıyla). Sağ pektoralis majör, teres major ve teres minör kas kuvveti değerlerinde kuru iğneleme grubunda anlamlı fark bulundu (p=0.044, p=0.049 ve p=0.049; sırasıyla). Sonuçlar: Egzersize ek olarak uygulanan kinezyolojik bantlamanın kuru iğnelemeye göre omuz hareket açıklığını artırmada daha etkili olduğu fakat kuru iğnelemenin üst ekstremite kas kuvvetini ve fonksiyonlarını geliştirmede daha üstün olduğu sonucuna vardık. Ayrıca, kuru iğneleme veya kinezyolojik bantlama uygulamasının sadece egzersiz uygulamasına göre aktivite ve istirahat sırasında ortaya çıkan ağrı şiddetini azaltmada ve boyun hareket açıklığını artırmada birbirine üstünlüğü olmadığı sonucuna varıldık. Ancak egzersizle birlikte uygulanan kuru iğnelemenin, sadece egzersiz yapılan gruba göre gece oluşan ağrıyı azalttığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
The Comparison of Efficiency of Dry Needling versus Kinesiotape in Myofascial Pain Syndrome and Fibromyalgia of the Shoulder Girdle Objectives: Overuse or trauma caused by a variety of muscle fatigue, muscle injury or the reduction of pain caused by various different reasons and increasing range of motion, muscle strength and upper extremity functionality in the comparison of kinesiotaping and dry needling application addition to the exercise. Plan: A randomized controlled, single-blind trial Methods: Voluntary patient had shoulder pathology with age and body mass index (BMI) average of 52.77±6.56 and 29.53±5.08 and 33 (21/W, 12/M) were included in this study. All of the cases randomly allocated to the dry needling, kinesiotaping and control group and same exercise protocol applied. Patients shoulder and neck normal range of motion, muscle strength, upper extremity functional status and pain severity, was assessed using goniometer, manual muscle testing, The Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) Score and Visual Analogue Skala (VAS); respectively, prior to treatment and after 3 weeks of treatment. Results: VAS at night and the DASH value in the dry needling group found a statistically significant difference than the other groups (p=0.015 and p=0.003; respectively). Right and left shoulder adduction range of motion values in kinesiotaping group there was a significant difference (p=0.050 and p=0.039; respectively). Right pectoralis major, teres major and teres minor muscle strength values in the dry needling group were significantly different (p=0.044, p=0.049 and p=0.049; respectively). Conclusion: In addition to exercise kinesiotape application is more effective than dry needling application in increasing the shoulder range of motion but dry needling application is superior in improving upper limb muscle strength and functions. In addition, concluded that there is no another advantage of dry needling or kinesiotaping applications according to application of exercise only in reducing the pain occurs during activity and at rest and in increasing neck range of motion.However; dry needling applied with exercise, the conclusion was reached only at night to reduce pain caused by the exercising group.