Sağlık kurumlarında kurumsal itibar algısı ve yönetimi
Institutional subject and management in health care
- Tez No: 483122
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İtibar, Kurumsal İletişim, İtibar Katsayısı, Sağlık Alanında İtibar, Corporate Reputation, Corporate Communication, Reputation Coefficient, Reputation in Health Field
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kuruluşlarında Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Kurumsal itibarın önemi kurumlar açısından bulunduğumuz çağda daha da fazla önem taşımaya başlamıştır. Çağdaş pazarlama teknikleri, stratejilerinin doğru kullanılması ve kâr sağlanması kurumlar için yeterli olmamaktadır. Kurumlar daha ileriye dönük planlar yaparak devamlılık ve süreklilik adına farklı arayışlar ve çalışmalara başlamıştır. Kurumsal itibar oluşturup sürdürmek, bunlardan birisidir. Kurumlar için ; sundukları hizmet ve markalar dışında, tüketicilerin zihninde oluşturdukları algı ve izlenim de çok önemlidir. Ancak bu sayede olumlu bir izlenim ve tutarlı , adil bir kurum politikası oluşabilmektedir. Günümüzde tüketicilerin oldukça bilinçli olduğu, kurumlardan sadece belirli ürün ve hizmetler beklentisinde kalmayıp, tüketiciler buna ek olarak kurumların kamusal sorunlara yaklaşımı ve desteği, paydaşları ve çalışanlarına verdiği önem, algıda ve tüm sosyal çevrede oluşturdukları itibar etkisinide dikkate almaktadırlar. Haris ve Fombrun'un geliştirdiği itibar katsayısı ölçeği sayesinde kurumların itibarları farklı bileşenleri ölçümlenerek değerlendirilmektedir. Kurumların ürün kalitesini, vizyonunu, kurum kimliği ve imajını, çalışanların kuruma etkisi ve verimini ele alarak kurumun dış kitlelere nasıl yansıdığını ve kitleler tarafından nasıl algılandığını araştırmaktadır. Bu sayede kurumun her bölümü ve değeri irdelenmekte ve karşımıza sadece kurumsal itibar seviyesi değil bütünüyle kurum performansı ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın asıl amacı; hayatımızda en önemli alanlardan biri olan sağlık kurumlarında, kurumsal itibar seviyesini belirlemek ve nasıl algılandığını ölçümlemektir. Bu sebeple çalışmamızın daha net ortaya çıkması adına nicel ve nitel araştırma yöntemiyle Florence Nightingale-Çağlayan Hastanesi örnek olarak belirlenmiş ve değerlendirmeye alınmıştır.
Özet (Çeviri)
INSTITUTIONAL SUBJECT AND MANAGEMENT IN HEALTH CARE The importance of corporate reputation has begun to gain even more importance in the era we are in terms of institutions. Proper use and profitability of contemporary marketing techniques and strategies is not sufficient for corporations. Institutions have begun to pursue different quests and studies in the name of continuity and continuity by making plans for the future. Creating and maintaining corporate reputation is one of them. The perceptions and impressions that consumers have in their minds are very important besides the services and brands they offer for institutions. Because only a positive impression and a coherent and fair corporate policy can take place. In the period when the consumers are highly conscious, not only certain products and services are expected from the institutions but also considering the approach of the institutions to the public problems and the importance given to the detainees, stakeholders and employees, the consumers' perception and the reputation that they make in the whole social environment. The reputation scale developed by Haris and Fombrun assesses the different components of the reputation of institutions. By examining the product quality, vision, corporate identity and image of the institutions, the effect of the employees on the institution and the efficiency of the corporations, it investigates how the institution is reflected to the external masses and how they are perceived by the masses. In this respect, every department and value of the institution is examined and the accidents are not only institutional reputation level but institution performance. The main purpose of this study is to determine the level of institutional reputation and to measure how it is perceived in healthcare institutions which is one of the most important fields in our lives. For this reason, the Florence Nightingale-Caglayan hospital was determined as an example and quantified by quantitative and qualitative research method in order to clarify our work more clearly.