Sağlık kurumlarında kurumsal itibar algısı ve hasta özelliklerinin etkisi
Perception of hospitals' reputation in helathcare institutions and the effect of patient characteristics
  1. Tez No: 930743
  2. Yazar: MUSTAFA ORDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYŞAD GÜDEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İtibar Algısı, Hasta Özellikleri, Hastane Kurumsal İtibar, Hospitals' Reputation Perception, Patient Characteristics, Hospitals' Reputation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, hastaların kurumsal itibar algılarını şekillendiren temel faktörleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Özellikle demografik özellikler (cinsiyet, medeni durum, yaş, sosyal güvence durumu ve eğitim düzeyi) ile sağlık hizmeti deneyimlerinin (hastaneye geliş sıklığı ve alınan sağlık hizmeti türü – yatan veya ayaktan) kurumsal itibar algısı üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. Araştırmanın bulgularının, sağlık kurumlarının itibar yönetimi süreçlerine katkı sağlaması ve hasta memnuniyetini artırmaya yönelik stratejilerin geliştirilmesine bilimsel bir temel sunması hedeflenmektedir. Araştırma kapsamında veriler, Antalya Kepez bölgesindeki bir hastaneden sağlık hizmeti alan hastalara yüz yüze uygulanan anketler yoluyla toplanmıştır. Örneklem büyüklüğü, %95 güven düzeyi ve %5 hata payı ile en az 384 kişi olarak belirlenmiştir. Çalışmada likert tipi bir“Kurumsal İtibar Algı Ölçeği”kullanılarak, hastaların demografik bilgileriyle birlikte itibar algıları ölçülmüş; bağımsız örneklem t-testi ve ANOVA ile istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmış, sonuçların geçerli ve güvenilir bir şekilde temsil edilmesi sağlanmıştır. Araştırma, hastaların sağlık hizmetine dair memnuniyetleri ile kurumsal itibar algıları arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Memnuniyet düzeyi arttıkça, hizmet kalitesi, sosyal sorumluluk, iyi yönetilme, güvenilir olma ve müşteri odaklılık gibi boyutlarda algılar güçlenmektedir. Özellikle, hizmet kalitesi ve sosyal sorumluluk gibi alanlarda memnuniyeti yüksek olan gruplar, bu boyutlarda daha olumlu değerlendirmeler yapmıştır. Sosyal güvencesi olan bireyler, güvenilirlik ve müşteri odaklılık boyutlarında daha olumlu bir algıya sahipken, sosyal güvencesi olmayanlar daha düşük değerlendirmelerde bulunmuşlardır. Ayrıca, hastaneye daha sık gelen bireylerin kurumsal itibar algıları, daha az sıklıkla gelenlere kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Yaş grupları arasında özellikle“50 yaş ve üzeri”bireylerin müşteri odaklılık algılarının daha olumlu olduğu gözlemlenmiştir. Eğitim düzeyi arttıkça, kurumsal itibar algılarının daha eleştirel ve temkinli hale geldiği anlaşılmaktadır. Evli bireyler, diğer grup olan bekar bireylere göre kurumsal itibarın tüm boyutlarında daha yüksek algılar sergilemişlerdir. Bulgular, hastaların sağlık hizmetinden duyduğu memnuniyetin ve kurumla olan etkileşim sıklığının, kurumsal itibar algılarını önemli ölçüde etkilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the key factors shaping patients' perceptions of hospitals' reputation. Specifically, it evaluates the impact of demographic characteristics (gender, marital status, age, social security status, and education level) and healthcare service experiences (frequency of hospital visits and type of healthcare received – inpatient or outpatient) on hospitals' reputation perception. The findings of the study are expected to contribute to the reputation management processes of healthcare institutions and provide a scientific foundation for developing strategies to enhance patient satisfaction. Data for the study were collected through face-to-face surveys administered to patients receiving healthcare services at a hospital in the Kepez district of Antalya. The sample size was determined to be at least 384 patients, based on a 95% confidence level and a 5% margin of error. A Likert-type“Reputation Perception Scale”was employed in the study to assess patients' perceptions of reputation alongside their demographic information. Statistical analyses were conducted using independent sample t-tests and ANOVA. Validity and reliability analyses of the scale were performed to ensure that the results were represented in a valid and reliable manner. The study demonstrates a significant correlation between patients' satisfaction with healthcare services and their perceptions of hospitals' reputation. As satisfaction levels rise, perceptions in key dimensions such as service quality, social responsibility, good governance, reliability, and customer orientation become more pronounced. Notably, groups reporting higher satisfaction in areas such as service quality and social responsibility offer more favorable assessments in these dimensions. Individuals with social security exhibit a more positive perception in the areas of reliability and customer orientation, whereas those without social security provide lower evaluations. Additionally, individuals who visit the hospital more frequently possess substantially higher perceptions of hospitals' reputation compared to those who visit less often. Across different age groups, it has been observed that individuals“aged 50 and above”tend to have more favorable perceptions of customer orientation.