7-14 yaş arasındaki koklear implantlı çocuklarda, anlama testi ve akustik uygulamaları kullanarak, anlama yöntemlerinin ve becerilerinin incelenmesi
Studying the comprehension methods and skills of children with cochlear implants between 7 and 14 years of age through using understanding test and acoustical application
  1. Tez No: 431915
  2. Yazar: TEVFİK ANIL DÜZGÜLSEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN KİRAZLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear İmplant, Akustik Uygulamalar, Anlama Testi, Cochlear implant, acoustic applications, comprehension test
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Araştırmanın amacı, 7-14 yaş arasındaki koklear implantlı ve normal işiten çocukların, anlama becerilerinin akustik uygulamalarla, anlama yöntemlerinin anlama testi ile belirlenip, gruplar arasında fark olup olmadığının araştırılmasıdır. Araştırma kesitsel analitik bir çalışmadır. Araştırma İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı ve Özel Duyma Konuşma (DUYKON) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 7-14 yaş arası toplam 38 çocuk katılmıştır. Bu çocukların 20 tanesi normal işiten, 18 tanesi koklear implantlıdır. Araştırma, etik kurul izni alındıktan sonra Nisan 2015- Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan normal işiten çocuklara Pure Tone Odyometri, koklear implantlı çocuklara Serbest Alan Odyometri, her iki gruba akustik uygulamalar ve timpanogram uygulanmıştır. Çocukların ailelerine ise, anlama testi uygulanmıştır. Araştırmada akustik uygulamalara göre, yön tayini, sıralama, müzik algısı ve uygulamaların toplam süreleri normal işiten ve koklear implantlı grup arasında karşılaştırıldığında gruplar arası anlamlı bir fark gözlenmiştir. Anlama testi sonuçlarına göre, çocuğunuz pazar yerinde satıcıların fiyatlarla ilgili açıklamalarını, çocuğunuz gürültülü bir ortamda ona anlatılanları, çocuğunuz okul kantininde yiyecek içecek isterken görevlinin söylediklerini, çocuğunuz derste bilgi almak istediğinde ona anlatılanları sorularında normal işiten ve koklear implantlı grup karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmiştir. Sonuç olarak, akustik uygulamaları ve anlama testini değerlendirdiğimizde, çocuğun geçmiş yaşantısı ve dilbilgisi yardımı ile kendisine ulaşan akustik iletileri ya da uyaranları algılaması, anlaması ve sonucunda iletiyi ya da çevre sesini anlamlı hale getirmesidir. Dinleme becerisini etkin biçimde kullanabilmesi için bu basamakların doğru biçimde gelişmesi gerekmektedir. Bu basamakların gelişmemesi durumunda sosyal ve eğitim yaşantısında geri kalmasına neden olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine whether there is any difference between children groups between 7 and 14 years of age who have cochlear implants and normal hearing through identifying their comprehension skills with acoustical applications and comprehension methods with understanding test. Research was a cross-sectional analytic study. It was carried out in the Otorhinolaryngology Department and in Special Hearing-Speaking (Hear-Speak) Training and Rehabilitation Center of Izmir Ege University Hospital. Research involved a total of 38 children between 7 and 14 years of age. Among these children, 20 had normal hearing and 18 had cochlear implants. Research was carried out between April 2015 and October 2015 after Ethical Committee's permission was granted. In children with normal hearing a Pure Tone Odiometer, in those with cochlear implants a Free Area Odiometer, in both groups, acoustic applications and tymponograms were used. In families of children an understanding test was used. According to acoustic applications, when direction finding, putting in order, music perception and the total length of applications were compared with the group having normal hearing and the group with cochlear implants, a significant difference was observed between them. According to the results of comprehension test, when groups with normal hearing and with cochlear implants were compared in terms of following questions;“Does your child comprehend salesmen's explanations related to prices, what are told in a noisy environment, the words told by the employee in school cafeteria while ordering snacks, the things explained in classroom when he/she wanted to get information?”, a significant difference was found between groups. Consequently, when we evaluate acoustic applications and comprehension test, we see that a child perceives and understands the acoustic messages or warnings reaching himself/herself; as a result of this, makes the message or the environmental voice meaningful with the help of past experience and grammar. These steps must be developed properly so that a child could use listening skill effectively. Failure to develop these steps will cause in remaining behind the social and education life.