A Case study: Nagorno Karabakh dispute
Olay analizi: Dağlık Karabağ anlaşmazlığı 1988-1994
  1. Tez No: 43224
  2. Yazar: ERCAN DURDULAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Olay Analizi, Kafkasya, Ermenistan, Azerbaycan, Rusya, Türkiye, İran, ABD, AGİK, NATO, Uluslararası Anlaşmazlık, Etnik Çatışma, Dış Politika, Anlaşmazlıkların Çözümü, Arabuluculuk, Uluslararası Örgütler, Case Study, Caucasia, Armenia, Azerbaijan, Russia, Turkey, Iran, CSCE, NATO, International Dispute, Ethnic Conflict, Foreign Policy, Peaceful Settlement of Disputes, Mediation, International Organisations
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
öz OLAY ANALİZİ: DA?LIK KARABA? ANLAŞMAZLI?I 1988-1994 DURDULAR, Ercan Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Hüseyin BA?CI Ocak, 1995, 203 sayfa. Bu tezde, Sovyetler Birliği'nin dağılması sırasında Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ üzerinde ortaya çıkan anlaşmazlığın nedenleri, seyri ve jeopolitik yansımaları, çeşitli seviyelerde incelenmiştir. Çalışmada kullanılan metod analitik yaklaşımdır. Anlaşmazlığın çok güncel ve halen devam ediyor olmasından dolayı günlük Türkçe ve uluslararası gazeteler ile uluslararası alanda kabul görmüş haber kaynaklan ağırlıklı olarak kullanılmıştır. Olaydan çıkarılan sonuçlar şunlardır: Dağlık Karabağ anlaşmazlığında, çarpışan tarafların birbirlerine karşı olan tutumları sonucu doğrudan etkilemiştir. Kafkasya üzerinde geleneksel bir nüfuz savaşı içerisinde olan bölge devletlerinden Rusya, Türkiye ve İran çatışmanın seyrini etkilemeye çalışmışlardır. Kafkasya'nın stratejik konumu, doğal zenginliği ve Azerbaycan ile Ermenistan'da yaşanan siyasal istikrarsızlıklar anlaşmazlığa yeni boyutlar getirmiştir. Birleşmiş Milletler, AGİK, NATO gibi uluslararası örgütler çeşitli sebeblerle çatışmaya arabuluculuk yapmışlardır. Karabağ'ın coğrafi olarak Ortodoks- Slav ve İslam Medeniyetleri arasında bir sınır teşkil ediyor olması çatışmayı etkileyen bir diğer faktör olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CASE STUDY: NAGORNO KARABAKH DISPUTE 1988-1994 DURDULAR, Ercan M.S. in International Relations Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Hüseyin BA?CI January, 1994, 203 pages. In this study Nagorno Karabakh dispute between Armenia and Azerbaijan, which appeared on the eve of USSR's dissolution is analysed on different levels for a better understanding of its structure and geopolitical implications. Main approach used in the research is analytical one. Since dispute is current and still continuing one daily Turkish and international newspapers and internationally recognised sources of information are used to analyse the topic. Followings are the conclusions drawn from the study. In the Nagomo Karabakh dispute, the alignment of forces is influenced directly by the conflicting parties. Traditional rivalry of the three regional actors; Russia, Turkey and Iran, have their own interests in the Transcaucasus are involved to the dispute. Strategic location of Transcaucasus, natural resources in the area and political instabilities in the Armenia and Azerbaijan, all added new dimensions to the conflict. International Institutions like UN, CSCE and NATO are all tried to mediate between the parties for different reasons. Karabakh's geographical location on the border line of Slavic-Orthodox and Islamic Civilisations do also contributed to the conflict among the other factors.