Women's question and the policies of political parties on women in Turkey
Türkiye'de kadın sorunu ve siyasi partilerin kadın siyasaları
  1. Tez No: 43231
  2. Yazar: OYA BEKLAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET C. ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi Partiler, Kadın Siyasaları İslam ideolojisi, Kadın Hareketleri, Devlet, Ataerkil ideoloji, Cinsler- arası Eşitsizlik, Çıkar Gruplan. iv, Women's Question, Political Parties, Policies on Women, Islamic Ideology, Women's Movement, State, Patriarchal Ideology, Inequality Between Sexes, Interest Groups. ill
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz TÜRKİYE'DE KADIN SORUNU VE SİYASÎ PARTİLERİN KADIN SİYASALARI Çetin, Oya Beklan Lisans Üstü, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mehmet C. Ecevit Eylül, 89 sayfa Bu çalışma, Kadın Sorununun gelişimini ve siyasi partilerin Kadın siyasalarını incelemiştir. Kadının erkekler arasındaki iktidar mücadelesine bağımlı statüsü, sınıf oluşumu, uluslaşma süreci, çıkar grupları, İslam ideolojisi, üretim İlişkileri, kadın ve ailenin yeniden üretimdeki rolleri, toplumun ataerkil yapıları, ulusal ekonominin gerekleri, iç ve dış siyasi olaylarla bağlantılı olarak ele alınmıştır. Toplumdaki çıkar gruplarının temsilcileri ve siyasi kurum olarak siyasi partiler, toplumun ve devletin ataerkil yapılarım yansıtır. Bu nedenle, siyasi parti programlan ve tüzükleri, gelecekte, siyasi partilerin basardan doğrultusunda muhtemel düzenlemeler kabul edilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WOMEN'S QUESTION AND THE POLICIES OF POLITICAL PARTIES ON WOMEN IN TURKEY Çetin, Oya Beklan M.S, Department of Sociology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mehmet C. Ecevit September, 89 pages This thesis analyzes the development of women's question and the policies of the political parties on women. The dependent status of women to the power struggle among men is discussed in relation to the issues of class formation, nation building, interest groups, Islamic ideology, production relations, the role of family and women in reproduction, patriarchal aspects of society, the demands of national economy, and internal and external political affairs. Political parties, both as the representatives of interest groups and as a political institution reflect the patriarchal character of the society and the state. The programs of the Political Parties thus are examined, as regulations proposed and the demands of different social categories, in order to trace the exisiting ideologies imposed and those might be applied in the future depended to the political achievements of these parties.