Relational pluralism and practice variation
İlişkisel çoğulculuk ve pratik çeşitliliği
- Tez No: 432347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIN GÜLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: pratik çeşitliliği, örgütler arası ağlar, ilişkisel çoğulculuk, ilişkisel mantıklar, kurumsal hayırseverlik, practice variation, inter-organizational networks, relational pluralism, relational logics, corporate philanthropy
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Örgütler arası ağlar yazını bu ağların etkilerini açıklarken tekilci bir yaklaşım sergilemiş, örgütlerin gömülü olduğu ağların çokluğunu, örgütün ağ ortaklarının kurumsal yapılarının heterojenliğini ve ağ bağlantılarını muhafaza etmenin olası maliyetlerini göz ardı etmiştir. Bu çalışmanın amacı, örgütlerin birden fazla örgütler arası ağa gömülü olduğu ve bu ağların da birer kurumsal ortam olduğu fikrinin çıkarımlarını anlamaktır. 200-2012 döneminde Türkiye'deki bankaların kurumsal hayırseverlik uygulamalarındaki varyansı açıklamaya çalışan bu çalışma; (1) örgütler arası ağların örgüt tercihlerini nasıl etkilediğini, (2) örgütlerin ağ çokluğunun yarattığı sorunlarla baş etme stratejilerini ve (3) hayırseverlik portfolyolarının performans sonuçlarını anlamayı amaçlar. Bu çalışmada 2,600'den fazla hayırseverlik projesini kapsayan özgün bir veri seti kullanılmıştır. Hipotezler hiyerarşik modeller ile test edilmiştir. Sonuçlar, ağ üyeliğinin örgütsel pratikleri homojenleştirdiğini, örgüt seviyesindeki“filtrelerin”ağların etkilerini azalttığını, örgütlerin ağ çokluğu ile karşılaştıklarında portfolyolarını çeşitlendirdiklerini ve kurumsal hayırseverlikte dağınık portfolyoların odaklı portfolyolardan daha başarılı olduğunu göstermektedir. Bu çalışma yakın zamanda kurumsalcı ve sosyal ağ bakış açılarının birbirini tamamlayıcı yönlerini ortaya koymayı amaçlayan ve sosyal ağlara tekilci ve geleneksel yaklaşımın dışında bir alternatif sunan yazına katkı yapmaktadır. Bu çalışma ayrıca kurumsal hayırseverliğin öncelleri ve sonuçlarını göstererek bu yazına katkı sunmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
Research on inter-organizational networks has generally taken a monolithic approach to explanations deriving from network positions, ignoring the multiplicity of networks that the organization is embedded in, heterogeneity in institutional backdrop of network partners and possible costs of maintaining network ties. The purpose of this study is to explore the implications of the key idea that not only the organizations are embedded in multiple networks, but also these networks themselves are institutional contexts. Focusing on the variation in corporate philanthropic activities of all banks in Turkey for the period of 2008-2012, this study explores; (1) how inter-organizational networks influence organizational preferences, (2) the strategies organizations use to deal with network multiplicity and (3) the performance implications of different philanthropic portfolio compositions. This study uses a unique dataset of over 2,600 philanthropic projects. Multilevel models are used to test the hypothesis. The findings suggest that network membership homogenizes practices; organizational level filters moderate this influence, when faced with network multiplicity, organizations diversify their portfolios and in corporate philanthropy, generalists outperform specialists. This study contributes to recent attempts on how institutional and networks perspectives can complement each other to present an alternative view to more traditional, monolithic representation of workings of networks. This study also contributes to research on corporate philanthropy to show the antecedents and consequences of corporate philanthropic portfolios.