Essays in empirical asset pricing
Ampirik varlık fiyatlaması alanında makaleler
- Tez No: 432348
- Danışmanlar: PROF. DR. K. ÖZGÜR DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: likidite, likidite riski, duyarlılık, gelişmekte olan piyasalar, öz sermaye karlılığı, varlık fiyatlaması, liquidity, liquidity risk, sensitivity, equity returns, asset pricing
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez üç makaleden oluşmaktadır. İlk makalede, likidite üzerine yazılmış literatür gözden geçirilmiştir. Bu inceleme, ilgili literatürün çok kapsamlı olması nedeniyle, finans alanındaki bir grup en iyi yayın ile sınırlandırılarak, çeşitli likidite ölçütlerine ve bu ölçütlerin hisse senedi getirileri üzerindeki etkilerine odaklanmıştır. İkinci makalede, Borsa İstanbul'da beklenen getiri ve likidite ölçütleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Şirket düzeyinde kesitsel regresyonlar, çeşitli likidite azlığı ölçütleri ile birden altı aya kadar gelecekteki hisse senedi getirileri arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bulgular; farklı örneklem aralıkları kullanılarak ve piyasa betası, büyüklüğü, defter-piyasa değeri oranı, momentum gibi bilinen fiyat faktörleri kontrol edilerek desteklenmiştir. Portföy analizi, en yüksek beşte birlik likidite azlığı diliminde yer alan hisse senetlerinin, en düşük beşte birlik likidite azlığı dilimindeki hisse senetlerine oranla, %7.2 ile %19.2 arasında riske göre ayarlanmış daha çok yıllık kazanç getirdiğini göstermiştir. Likidite azlığı primleri, küçük hisse senetleri ve daha yüksek getiri volatilitesi olan hisse senetlerinde daha güçlüdür; aşırı düşük (yüksek) piyasa getirilerinde yükselir (düşer). Üçüncü makalede, hisse senedi getirilerinin çeşitli likidite azlığı risk faktörlerinin etkisine hassasiyeti, alternatif faktör beta ölçütleriyle araştırılmıştır ve hisse senedi getirilerinde kesitsel varyasyonları ön görebilmek için faktör betaların performansı incelenmiştir. Parametrik test olarak, ilk aşamada doğrudan aylık faktör betalarının; ikinci aşamada da hisse senedi getirilerinin ilk aşamada hesaplanmış olan tahmini faktör betalara duyarlılığının hesaplandığı iki adımlı bir yöntem kullanılmıştır. Regresyon sonuçları, likidite azlığı betası ve beklenen hisse senedi getirileri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişki olduğunu göstermektedir. Sonuçlar; piyasa, defter-piyasa değeri oranı ve momentum faktörleri kontrol edilerek desteklenmiştir. Portföy analizi, yüksek-beta portföyündeki hisse senetlerinin, düşük-beta portföyündekilere oranla yıllık %5 daha fazla kazanç getirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation contains three articles. In the first article, I review the literature on liquidity. I focus on various liquidity proxies and their effects on the equity returns while restricting the review to the set of top journals in finance since this literature is quite immense. In the second article, I investigate the relationship between expected returns and liquidity measures in Borsa Istanbul. Firm-level cross-sectional regressions indicate that there is a positive relationship between various illiquidity measures and one-month to six-month ahead stock returns. Findings are robust after using different sample periods and controlling for well-known priced factors such as market beta, size, book-to-market and momentum. The portfolio analysis reveals that stocks that are in the highest illiquidity quintile earn 7.2% to 19.2% higher risk-adjusted annual returns than those in the lowest illiquidity quintile. The illiquidity premium is stronger for small stocks and stocks with higher return volatility and it increases (decreases) during periods of extremely low (high) market returns. In the third article, I investigate the stock return exposure to various illiquidity risk factors through alternative measures of factor betas and the performance of factor betas in predicting the cross-sectional variation in stock returns. As a parametric test, a two-step procedure is utilized to directly calculate the monthly factor betas in the first stage and then, the sensitivity of stock returns to these previously estimated factor betas is calculated in the second. The regression results show that there exists a significantly positive link between illiquidity beta and future stock returns. The results are robust after controlling for market, size, book-to-market and momentum factors. The portfolio analysis reveals that stocks in the high-beta portfolio generate about 5% higher annual returns compared to stocks in the low-beta portfolio.