Peace and conflict resolution in the midst of a war: Opportunities and challenges in Rojava democratic autonomy
Bir savaşın ortasında barış ve çatışma çözümü:Rojava demokratik özerkliği'nde olanaklar ve zorluklar
  1. Tez No: 432378
  2. Yazar: YASİN DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BETÜL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rojava Demokratik Özerkliği, Suriye İç Savaşı, ademi-merkeziyetçilik, öz yönetim, iktidar paylaşımı, çatışma çözümü ve barış, Rojava Democratic Autonomy, Syrian Civil War, de-centralization, selfmanagement, power-sharing, conflict resolution and peace
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Siyasi özerkliğe dair tartışmalar iki temel gruba odaklanmış durumda. Bir grup özellikle toplumsal, siyasi ve ekonomik çatışmaların yoğun ve özerklik talep edenlerin siyasi ve idari bir çözüm arayışında olduğu durumlarda siyasi özerkliğin etkili bir çatışma çözümü mekanizması olduğunu düşünmektedirler. Yurttaşların bulundukları yerelde kendilerini kendi kaynaklarıyla ve devletin sınırlarını değiştirmeden yönetme hakkını elde ettiği siyasi özerkliğin iki temel ayağı adem-i merkezileştirme ve güç paylaşımıdır. Diğer grup ise, özellikle bir etnik grubun bağımsızlık ve devlet kurmaya dair güçlü bir motivasyonu olduğu durumlarda, siyasi özerkliğin çatışmayı tırmandırma aracı olduğunu düşünmektedir. Özerklik literatürü ışığında, bu tez Suriye iç savaşının ortasında Ocak 2014'te ilan edilen Rojava Demokratik Özerk Yönetimi'nin doğasını incelemektedir. Suriye'de geçmişte ve şimdi yaşanan sosyo-politik ve etnik-dini çatışmaları nasıl algıladıkları ve bu çatışmaları çözmek için ne tür strateji ve politika uyguladıklarını incelemek için Cezîre Kantonu bakanları, bakan yardımcıları ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle derinlemesine görüşmeler yapıldı. Bu çalışma, çözüm pratiklerini Rojava Demokratik Özerk Yönetimi'nin Suriye hükümetiyle (ulusal), bölgesel ve uluslararası güçlerle (uluslararası) ve sivil toplum örgütleriyle (dâhili) ilişkisi temelinde değerlendirmektedir. Bu çalışma aynı zamanda Rojava Demokratik Özerk Yönetimi'nin sosyo-politik ve etnik-dini sorunların çözümü için Toplumsal Sözleşme esasına göre özerklik içinde güç dağılımı ve Rojava'daki bütün etnik ve dini gruplara tanıdığı grup özerkliği çerçevesinde geliştirdiği politikaları ve stratejileri tartışmaktadır. Bu çalışma ayrıca katılımcılar tarafından dile getirilen hali hazırdaki problemleri de tartışmaya açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Discussions on political autonomies have been centered on two main arguments. Some argue that political autonomy is an effective conflict resolution mechanism especially in the settings where social, political, and economic conflicts are common and the autonomy seekers want a political and administrative resolution. Decentralization and power-sharing are two main pillars of political autonomies in which local citizens get the right to rule themselves with their own local resources without changing national borders of a state. Some others, however, discuss political autonomy as a conflict escalating tool, particularly, if an ethnic group has a strong motivation for independence and state-building. To this end, in the light of the existing literature on autonomy, this thesis investigates the nature of the Rojava Democratic Autonomy (RDA) declared in January 2014 in the midst of a civil war in Syria. In-depth interviews were conducted with the heads and deputies of official bodies and civil society organizations in Cezîre (Jazeera) Canton of RDA to investigate how they perceive both the past and ongoing socio-political and ethnoreligious conflicts in Syria, and what strategies and policies they implement to resolve them. The thesis evaluates the resolution practices based on RDA's relation with the Syrian government (national), regional and international powers (international) and with its civil society organizations (domestic). The thesis also discusses the RDA policies and strategies for solving the socio-political and ethnoreligious conflicts through power-sharing and by providing group autonomies to all ethnic and religious groups based on the Social Contract drafted by members of all ethnic and religious groups in Rojava. Besides presenting these solutions, the thesis also discusses the already-existing problems as stated by the participants of this study.