Unsuccessful peace agreements in peacebuilding and conflict resolution process: The case of mali republic (2006-present)
Barışın inşası ve anlaşmazlık çözüm süreçlerinde başarısız barış antlaşmaları: Mali cumhuriyeti örneği (2006-halen)
  1. Tez No: 591574
  2. Yazar: SYLVAİN DAGBEGNON MEDESSOUKOU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP AKFIRAT ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afrika, Çatışma çözümü, Mali, Barış Anlaşmaları, Sosyal kimlik, Africa, Conflict Resolution, Mali, Peace Agreements, Social Identity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırmacılar Afrika'daki çatışma çözme mekanizmalarını sürekli olarak analiz etmişler ve kıtadaki çatışmaları, sosyoekonomik ve politik gelişimini zayıflatan karmaşık etkenlerden biri olarak görmüşlerdir. Kıtanın barış ve güvenliğini güçlendirecek her türlü çözüm önerisinin başarısı bu çatışmaları etkili şekilde yönetmeyi ve, barış inşasını içermek zorunda gibi görünmektedir. Çatışmalar farklı tipte olup, arabuluculara veya uluslararası topluluğa çözümünde hangi mekanizmaların uygulanacağı konusunda yardımcı olmak için bu çatışmaların niteliğinin belirlenmesi gerekmektedir. Araştırmacılar, Masli'deki çatışmalara tüm Afrika ulusunu kapsayan tarihi bir perspektifle bakmaktadır ancakMali'nin tarihi ve kültürü çoğu yabancı tarafından bilinmemektedir. Bu boşluğu doldurmak için bu çalışma Mali'nin krizini kültürel ve tarihi bağlamda tanımlamayı ve daha sonra ülkedeki mutlak barışı geri getirme sürecinde geçmiş barış anlaşmalarının başarısız olmasının ardındaki olası nedenleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın ana araştırma sorusu:“Mali'de barış inşası ve çatışma çözme süreçlerinde barış anlaşmaları neden başarısız oldu?”sorusudur. Bu tez kapsamında bu soruya cevap bulmak adına resmi ve kurumsal dokumanların incelenciği niteliksel bir çalışma yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan veri toplama yöntemi, Mali Çatışması'na dahil olan belirli popülasyonların değerleri, görüşleri, davranışları ve sosyal bağlamları hakkında bilgi toplamaya yardımcı olan nitel yöntemdir. Sonuçlar çatışma çözüm sürecinde, barış anlaşmalarının, çatışmadaki sosyal / grup kimliklerini dikkate almadıkları çatışma çözme sürecindeki arabulucuların kimlik sorunlarını yönetemediğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Scholars have constantly analyzed the conflicts resolution mechanisms in Africa and see conflicts in the continent as one of the complex factors that weaken her socioeconomic and political development, and any solution to strengthen the continent's peace and security would require resolution processes, peacebuilding, and effective mechanisms to manage conflicts. Conflicts are of a distinct type and the nature of any conflict need to be determined in order to aid mediators or the international community with what mechanisms to be employed in its resolution. Scholars view the Malian conflict with a historical eye suggesting that the conflict has brought attention to the African nations, but its history and culture are largely unknown to most outsiders. In order to fill this gap, this study aims at defining Mali's crisis in its cultural and historical context, and then identify the possible reasons behind the failure of the past peace accords in the course of bringing back the absolute peace in the country. The main research question of the study is:“Why did the peace agreements fail in the peacebuilding and conflict resolution processes in Mali?”Because of the intergroup nature of the conflict, the study suggests, in the frame of social psychological theories, that the peace accords give little attention to the role of social/group identities in the conflict, – the mediators in the conflict resolution process failed to manage the identity issues in the conflict. The data collection method utilized in the study is the qualitative method, which helps to gather adequate knowledge about the values, opinions, and social contexts Malian citizen involved in the Malian Conflict.