Spillovers between skilled and low skilled labor migration in a multi-regional setting
Çok bölgeli modelde nitelikli ve vasıfsız işçi göçünün karşılıklı etkileşimi
  1. Tez No: 432379
  2. Yazar: ÖMER FARUK KORU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET BARLO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Goc¸, is¸c¸i hareketi, nitelikli is¸c¸i, g ¨ oc¸ politikaları, Migration, labor movement, skilled labor, migration policies
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu tez, çok bölgeli statik bir model önermekte ve bu modeli kullanarak nitelikli ve vasıfsız işçi göçlerinin birbiri üzerine yayılma etkisi incelenmektedir. Modelde, üç üretim faktörü bulunmaktadır: sermaye, işçi ve toprak (hareketsiz faktör). Sermaye hareketini engelleyen hiç bir engel yok iken, işçiler bulundukları bölgeden başka bir bölgeye göç etmeleri, başlangıç ve varış noktasına dayalı bir olassılığa bağlıdır. Aynı zamanda, işçiler göç sonrası başlangıç ve varış noktasına dayalı verimlilik kaybına uşramakta ve sabit bir masraf ödeme zorundadırlar. Böyle bir durumda, üretim faktörlerinin rekabetçi dengedeki daşılımları ve ilgili göç seviyeleri belirlenmektedir. Bu çalışmada gösterilmiştir ki göç kabul eden bölgelerin belirli bir bögeden nitelikli işçi göçünü kolaylaştıtmak için yaptıklari politika deşişiklikleri, başka bir bölgeden, bu bölgedeki vasıfsız işçileri ilgilendiren parametreler aynı kalsa dahi, vasıfsız işçi göçünü tetikleyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
We analyze spillover effects arising due to movements of skilled and low skilled labor in a static multi-regional model featuring three factors of production: capital, labor, and land (an immobile factor). While capital is perfectly mobile, labor from one region can migrate to another with some origin-destination specific probability (induced by the associated immigration policies) after incurring fixed costs and skill specific efficiency losses both of which are determined by the origin and destination. In this setting, we characterize not only competitive equilibrium allocations of factors of production but also the associated migration levels. Furthermore, we show that policies of host regions favoring skilled labor from one particular region may trigger movements of low skilled labor from other regions even when all the other parameters, including those concerning low skilled labor movement costs, remain the same.