The Analysis of stock market effiency in Pakistan
Pakistan sermaye piyasasının etkinliğinin irdelenmesi
  1. Tez No: 43239
  2. Yazar: WAKAAR AHMAAD
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye piyasası etkinliği, Zayıf form etkinlik, Rassallık, Bağımsızlık, Rasgele yürüme, Stock Market Efficiency, Weak Form Efficiency, Randomness, Independence, Random Walk
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz PAKİSTAN SERMAYE PİYASASININ ETKİNLİ?İNİN İRDELENMESİ AHMAD, Wakaar Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İsmail ERDEM Nisan 1995, 87 sayfa Bu tez çalışmasında Karaçi Menkul Kıymetler Borsasında (KMKB) işlem gören hisselerin getirilen incelenerek borsanın zayıf-form-etkinliği test edilmiştir. Veri olarak Ocak 1991 ile Temmuz 1994 dönemi içinde KMKB'de işlem gören hisse senetlerinin günlük fiyatları kullanılmıştır. Her hisse senedine ilişkin fiyat serilerinin bağımsızlık ve rassallık özelliklerinin incelenmesinde bazı ampirik testler kullanılmıştır. Çoğu işlem hacmi küçük sermaye piyasalarında olguğu gibi, hisse senetleri 'rasgele yürüyüş' (random walk) özellikleri taşımamaktadır. Ayrıntılı teorik analizler sonucunda KMKB'nın etkin bir borsa olmayışına sebep olan ana faktörlerin: likidite eksikliği, güvenilir bilgi azlığı, piyasa analizcilerinin yeterli sayıda olmayışı ve yapılan analizlerin dar kapsamlı oluşu, borsa çalışanlarının borsada oynamaları, fiyatları yapay olarak belirleme türünden uygulamalar, haberleşme teknolojisindeki eksiklik nedeniyle fiyat belirleyici bilgilerin akışındaki yavaşlık ve mevcut yasa ve kuraların işletilişindeki uygunsuzluklar olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ANALYSIS OF STOCK MARKET EFFICIENCY IN PAKISTAN Wakaar Ahmad MBA, Department of Management Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İsmail Erdem April 1995, 87 Pages This study examines stock returns in the Karachi Stock Exchange (KSE) to test the weak form efficiency of the market. Data is composed of individual stock price observations from the KSE in the period January 1991 to July 1994. The empirical tests employed examine the independence and randomness of the price series of each stock. Similar to most thinly traded stock markets individual stocks do not conform to a random walk. By conducting a detailed theoretical analysis it has been found out that the inefficiencies in KSE are mainly due to illiquidity, the scarcity of accurate information, limited number of analysts and the content of analysis, insider trading and price manipulative practises, the price forming information is not disseminated rapidly due to communication technology, and improper implementation of existing regulations.