Çinli ve Türk işletme yöneticilerinin liderlik tarzlarının karşılaştırılması
Comparison of Chinese and Turkish business manager of leadership style
  1. Tez No: 432409
  2. Yazar: WAİSİMAN MAIMAITI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YALÇINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Tarzları, Türk Yöneticiler, Çinli Yöneticiler, Çin, Leadership, leadership styles, Turkish executives, Chinese executives, China
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Liderlik konusunda çok eskiden bu yana hem bilim adamları hem de işletmeler tarafından sayısız incelemeler ve araştırmalar yapılmıştır. Liderlik aslında bir süreçtir. Lider vizyon belirler ve sahip olduğu özellikler, potansiyel güçleri ile örgütü vizyona doğru yönlendirir. İnsanların yaşadığı her yerde liderlikten söz etmek mümkündür. Liderlik günümüzdeki küreselleşmenin çok hızlı ve yaygın olduğu ortamda işletmelerin etkili ve verimli başarılar elde edebilmesi için çok önemlidir. Geçmişten bu yana kültür ve coğrafik etkenlerden dolayı, birçok liderlik görüşleri ve teorileri ortaya çıkmıştır. İnsanların içinde bulunduğu kültür ve yaşam tarzları farklı liderlik davranışlarında bulunmasına sebep olmuştur. Modern yönetim sistemi ve teorileri, Çin'de çok geç fark edilmiştir. Ama daha çok geleneksel yönetim anlayışı tercih eden, Çin'e özel bazı liderlik davranışları modern yönetim sistemine uygun biçimde hareket etmeye, uyum sağlamaya çalışmıştır. Bu tez çalışmasında farklı iki kültür ve coğrafyaya sahip olan yöneticilerin liderlik tarzları üzerinden araştırma yapılmıştır. Türk ve Çin işletmelerin küreselleşmesi, ortak girişime gitmeleri, büyümeleri konusundaki araştırmalarında bir katkı olabileceğini düşündüğümüz bu araştırmanın evrenini Türkiye ve Çin'den kolayda örneklem yoluyla ulaşılan Türk ve Çinli işletme yöneticileri oluşturmaktadır. İnternet aracılığı ile toplam 232 yöneticiye ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan yöneticilere uygulanan anket verileri analizi sonucunda bulgular elde edilmiştir, bulgulara dayalı açıklama ve değerlendirme yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Türk ve Çinli yöneticilerin liderlik tarzlarına yönelik anket verileri üzerinde yapılan istatistiki analizler sonucunda, Türk ve Çinli yöneticilerin liderlik tarzları arasında her hangi bir fark bulunmamıştır. Türk ve Çinli yöneticilerin en yüksek puan ile, daha çok demokratik liderlik tarzını benimsedikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Both scientists and enterprises have always carried out research and studies on leadership. In fact, leadership is a process. The leader determines a vision and leads the organization towards this vision with his characteristics and potential strengths. One can talk of leadership at any place where human beings exist. Therefore, leadership is highly important for effective and efficient functioning and thus consequent achievements of an enterprise in today's environment of globalization, which is both rapid and prevalent in its nature. Due to cultural and geographical factors, several approaches and theories exist on leadership. The culture and the lifestyle surrounding people cause them to adopt different manners in their leadership status. In China, modern management systems and theories have been realized very late. However, some leadership behaviors specific to China, which prefer rather a traditional management mentality have become to act in accordance and compliance with the modern management system. This thesis aims to examine the leadership styles of leaders from two different cultural backgrounds and two different geographies. Turkish and Chinese executives to whom we have obtained through convenience sampling from China and Turkey constitute the nature of this research, which we consider as a great contribution in further studies on globalization of Turkish and Chinese enterprises, their joint venture and growth. We have reached to total 232 executives via Internet. As a result of the analysis of the survey conducted to participating executives, an explanation and evaluation has been made. In conclusion, the statistical analysis of the survey conducted on leadership styles of Turkish and Chinese executives reveals that there is no difference between the leadership styles of Turkish and Chinese executives. The study also demonstrates that the Turkish and Chinese executives mostly adopt a democratic leadership style with top score.