Gelişimsel yetersizliği olan bireylere tablet bilgisayarla sunulan video modelle öğretimin iş görüşmesi becerisini öğretmedeki etkililiği
The effectiveness of video modeling presented by tablet pc on teaching job interview skills to individuals who have developmental disabilities
  1. Tez No: 432431
  2. Yazar: TURGUT BAHÇALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel yetersizlik, Video model, Tablet bilgisayar, İş görüşmesi, Developmental disability, Video modeling, Tablet pc, Job interview
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı, gelişimsel yetersizliği olan bireylere tablet bilgisayarla sunulan video modelle öğretimin iş görüşmesi yapma becerisinin öğretimindeki etkililiğinin incelenmesidir. Araştırma gelişimsel yetersizlik tanısı alan 21-24 yaş arasındaki iki erkek ve bir kadın denek ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma tek denekli araştırma yöntemlerinden denekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni, deneklerin bir işverenle iş görüşmesi sırasında yapması gereken davranışları gerçekleştirme ve etkili bir iş görüşmesi öncesinde ve sırasında yapması gereken davranışları sözel bilgi olarak ifade etme düzeyidir. Araştırmanın bağımsız değişkeni, deneklerin kendisi tarafından kullanılan tablet bilgisayarla sunulan video modelle öğretim sürecidir. Araştırma bulguları, deneklerin iş görüşmesi yapma becerisini edindiklerini ve etkili bir iş görüşmesi öncesinde ve sırasında yapması gereken davranışları sözel olarak ifade ettiklerini göstermektedir. Ayrıca bulgular, deneklerin, öğrendikleri bilgileri farklı ortam, kişi ve duruma genelleyebildiklerini göstermektedir. Denekler öğrendikleri bilgileri çalışma tamamlandıktan sonra da sergileyebilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study's aim was to investigate the effectiveness of video modeling presented with tablet pc on teaching job interview skills to individuals who have developmental disabilities. Subjects of the study were two men and a woman whos' ages are 21-24 and whose diagnosis is develepmental disability. The research was carried out with multiple probe design which between subjects the is one of single subject research models. Dependent variable of the research was the level of the subjects' performing the behaviours which they have display during job interview with the employer and their level of verbalising the behaviours which they have display for an effective job interview. Independent variable of the research was teaching process with video modeling presented via tablet pc which the subjects used by themselves. The findings of the research revealed that the individuals, who have developmental disabilities, acquired the skill of having job interview and verbalised the behaviours which they should display both before and during an effective job interview. Besides, the findings of the research revealed that, the individuals generalized the information they learnt to different environment, to different person and to different situation. Subjects could also display the information they learnt after the study finished.