Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara video oyunu oynama becerisinin öğretiminde video ile kendine model olmanın etkililiğinin belirlenmesi
Investigating the effectiveness of the video self-modeling on teaching video game skill for children with autism spectrum disorders
  1. Tez No: 432451
  2. Yazar: ERKAN KURNAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YANARDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Video ile kendine model olma, video oyunu oynama, otizm spektrum bozukluğu, serbest zaman becerisi, video self-modeling, video game skills, autism spectrum disorders, leisure time skill
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Davranış Analizi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Video ile kendine model olma, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklara farklı becerileri öğretmede etkili olduğu kanıtlanmış video modelle öğretim yönteminin bir uygulama türüdür. Araştırma bulguları, video ile kendine model olma yönteminin iletişim becerileri, sosyal beceriler, akademik beceriler gibi farklı alanlardan becerilerin öğretiminde etkili olduğunu göstermektedir. Alan yazında video ile kendine model olma yönteminin etkililiğine ilişkin sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle, OSB'li çocuklara çeşitli alanlardan becerilerin öğretiminde video ile kendine model olma yönteminin kullanıldığı çalışmaların artmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, video ile kendine model olmanın OSB'li çocuklara video oyunu oynama becerisinin öğretiminde etkililiğini belirlemektir. Çalışma, tek denekli araştırma yöntemlerinden uyarlanmış yoklama evreli çoklu yoklama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, yaşları 7-9 arasında değişen dört OSB'li çocuğun izleme ve kalıcılık performansları da değerlendirilmiştir. Ayrıca, çalışmada yer alan OSB'li çocukların ebeveynlerinden sosyal geçerlilik verisi toplanmıştır. Çalışma sonuçları, katılımcıların öğretim, izleme ve kalıcılık evrelerinde video oyun becerileri sergileyebildiklerini göstermektedir. Sosyal geçerlilik verileri, çalışma sonuçlarına ve bu öğretilen becerilere ilişkin ebeveynlerin olumlu görüşlerini yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
Video self-modeling is a kind of teaching method of a video model, which is evidenced for teaching different skills to the children with autism spectrum disorders (ASD). Findings of research studies showed that video self-model is an effective method to teach several developmental skills such as communication skills, social skills, and academic skills. There were limited studies related the effectiveness of the video self-modeling in the literature. Therefore, increasing the studies, which are utilized the video self-modeling on teaching several developmental skills for children with ASD, is thought to be crucial. The purpose of this study was to determine the effectiveness of the video self-modeling on teaching video game skill for children with ASD. A multiple probe design with probe conditions across subjects, one of the single subject designs, was used. The study was also examined the maintenance and generalization performance of the four participants, between 7-9 years old. In addition, social validity data was collected from parents of the children with ASD. Findings of the study showed that the participants were able to display the video play skills during teaching, maintenance, and generalization phases. Social validity data reflected positive opinions of the parents about the findings and the taught skills.