Avrupa Birliğine katılım sürecinde kırsal kalkınma için katılım öncesi yardım aracı - IPARD
Participation in the European Union accession process instrument for pre -accession assistance for rural development – IPARD
  1. Tez No: 432461
  2. Yazar: HAZAL DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: IPARD Destekleri, Kırsal Kalkınma, AB Uyum Süreci, Katılım Öncesi Yardım Aracı, AB Hibe Programları, IPARD, Rural Development, EU Adaptation Process, Instruments for Pre - Accession Assistance, EU Grant Programs
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'nin Avrupa Birliğine uyum süreci kapsamında kırsal alanlarda gelişimi hızlandırarak, Ortak Tarım Politikası için alt yapı oluşturmayı amaçlayan“Kırsal Kalkınma İçin Katılım Öncesi Yardım Aracı – IPARD”desteklerinin incelenmesini içermektedir. Çalışmanın birincil amacı, 2012 yılından bu yana Türkiye' de 42 il sınırı içerisinde bir fiil uygulanan IPARD desteklerinin kapsamına giren sektörlerin (tarım sektörü, hizmet sektörü, turizm sektörü) sorunlarını ve programın iktisadi ölçüde kırsal alana etkilerini ele almaktır. Çalışmanın ikincil amacı ise, önümüzdeki dönemlerde 81 ilde uygulamaya konulacağı Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından açıklanan IPARD desteklerinin içeriğini, başvuru – onay ve sürdürülebilirlik evrelerini kurumsal çerçevede açıklayarak, programdan faydalanması olası kişi ve kuruluşlara yol haritası oluşturmaktır. Ulaşılması istenen amaçlar kapsamında çalışmada, IPARD doğrultusunda uygulanan mevzuatların incelenmesinin yanı sıra geçmişte IPARD desteği alarak uygulamaya konulan örnek projeler, proje danışmanları eşliğinde değerlendirilip, programa dair iyileştirilmesi gerekilen hususların altı çizilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis researches“Instrument For Pre-Accession Assistance For Rural Development – IPARD”which aims to create insfrastructure for Common Agricultural Policy by speeding the developments up in rural areas within the process of adaptation to the European Union of Turkey. The primary purpose of this study is to analyze the problems of the sectors (agriculture sector, service industry, tourism sector) involved in the supports of IPARD which have been implemented in 42 cities of Turkey since 2012 and the economic effects of the programme on rural areas. The second objective of this study is to create a road map for potential individuals and organizations, coming from 81 provinces in the context of the IPARD support, announced by the Agriculture Rural Development Support Agency, for the upcoming deadlines in order to benefit from the application – approvement and sustainability phase of the institutional framework. Within the extent of the desired purposes, in this study in addition to the examination of the legislation applied during the IPARD process, examples of projects which were carried out in the past by the support of IPARD are evaluted with project consultants and it is tried to underline the issues about the programme that need to be enhanced.