The Crisis of trade unions in Western Europe
Batı Avrupa'da sendikaların krizi
  1. Tez No: 43248
  2. Yazar: ŞEBNEM KORKUT(OĞUZ)
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYKUT KANSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sendikalar, Avrupa, Eğilimler, Post-Fordizm, Sınıf Savaşımı, Korporatizm, Küreselleşme, Trade Unions, Europe, Trends, Post-Fordism, Class Struggle, Corporatism, Globalization. Ill
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Öz BATI AVRUPA'DA SENDİKALARIN KRİZİ Korkut-Oğuz, Şebnem Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. Aykut Kansu Eylül 1995, 88 sayfa Bu tezde, günümüzde Batı Avrupa'daki sendikaların değişen koşullar karşısındaki krizinin nedenleri ve krizden olası çıkış yollan, üç kavrama referansla tartışılmıştır: Post-Fordizm, neo-korporatizm ve küreselleşme. Yöntemsel olarak, post-Fordizm ve sınıf savaşımı tezleri karşılaştırılmış, ve ikincisi tercih edilmiştir. Makro-korporatizmin gerileyişi ve yeni korporatizm türlerinin ortaya çıkışı, küreselleşme ve Avrupa bütünleşmesi gibi gelişmelerin Batı Avrupa'daki sendikalara etkileri incelenmiş ve genellikle olumsuz etkileri olduğu görülmüştür. Sendikaların sözkonusu gelişmeler karşısındaki tepkileri ortaya konmuş ve eleştirilmiştir. Sendikaların neo-korporatizm, ulusalcılık ve bölgeciliğin her türünü reddetmeleri gerektiği belirtilmiştir. Son olarak, sendikaların geleceği, sendikalarda yeni bir dayanışma stratejisi oluşturulması ve sendikaların siyasal etkinliklerinin artması açısından ele alınmıştır.“Toplumsal hareket sendikacılığı”, geleceğin sendikacılığı olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CRISIS OF TRADE UNIONS IN WESTERN EUROPE Korkut-Oğuz, Şebnem M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Asst. Prof. Dr. Aykut Kansu September 1995, 88 pages In this study, the reasons of and possible ways of exit from the current crisis of trade unions in Western Europe in the face of changing conditions were discussed by reference to three concepts: Post-Fordism, neo-corporatism and globalization. Methodologically, post-Fordism and class struggle theses were juxtaposed and the latter was preferred. The impact of developments like the decline of macro-corporatism and the rise of new forms of neo-corporatism, globalization and European integration on unions in Western Europe was studied and found to be generally negative. The union responses towards these developments were introduced and criticized. It was argued that unions should reject all forms of neo-corporatism, nationalism and regionalism. Lastly, the future of unions was discussed in terms of the formation of a new strategy of solidarity in unions and the increase in union political involvement.“Social movement unionism”was proposed as the unionism of the future.