Kâr amacı gütmeyen organizasyonlarda kurumsal yönetim yeryüzü doktorları örneği
Corporate governance in non-profit organizations the case of doctors worldwide
  1. Tez No: 432480
  2. Yazar: ABDULLAH UÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ZÜMRÜT TONUS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Civil Society, Nonprofit Organizations, Corporate Governance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kâr amacı gütmeyen organizasyonlar toplumda gönüllülük esasına dayanan, özerk, toplum içerisinde yaşanan sorunlara alternatif çözüm yolları üreterek toplumun refahını tahsis etmek amacı ile birçok alanda çeşitli faaliyetler gerçekleştiren organizasyonlardır. T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın 10.06.2016 tarihli güncel verilerine göre faal dernek sayısı 109.072'dir. Sayıca fazla olan derneklerin kurumsal yönetimin temel prensipleri olan adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkelerine hangi düzeyde uyum sağladığı bağışçılar açısından önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı kâr amacı gütmeyen organizasyonlarda kurumsal yönetimin önemini ortaya koymaktır. Araştırma dokümanlara ulaşım ve yüz yüze görüşmelerin uygunluğu nedeniyle nitel araştırma yöntemlerinden vaka analizi ile desenlenmiştir. Araştırma kapsamında yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile araştırmanın örneklemi olan organizasyonda görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen görüşmeler ve doküman incelemelerinin sonucunda organizasyonun kurumsal yönetimin temel prensiplerine orta düzeyde uyum sağladığı tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda organizasyonun kurumsal yönetimin temel prensipleri kapsamında geliştirmesi gereken alanlar tespit edilerek organizasyon ile paylaşılmıştır. Anahtar Kelime: Sivil Toplum, Kâr Amacı Gütmeyen Organizasyonlar, Kurumsal Yönetim.
Özet (Çeviri)
Nonprofit organizations, based on voluntariness in society, autonomous, are the organizations whose aim to establish the welfare of society with generating alternative solutions the problems of society. According to the last data of 10.06.2016, T.R. Ministry of Interior Department of Association, the number of active association is 109.72. The level of orientating in nonprofit organizations to the basic principles of corporate governance as fairness, transparency, accountability and responsibility become more of an issue for donors. The purpose of this study is manifestation the importance of the corporate governance in nonprofit organizations. Study is qualitative research and designed as case analysis because of the accessing of the research documents and face-to-face interviews easily. Within research, with the semi-structured interview technic, the meeting was realized in the organization. As a result of the interviews and document analysis it has been identified the orientating of the basic principles of the corporate governance in organization is medium-level. In the end of the study, the part of the improvement within corporate governance basic principles were determined and shared with organization.