Ceza kovuşturmasında delillerin ortaya konulması ve değerlendirilmesi
Submitting and evaluation of evidence in criminal prosecution
- Tez No: 432491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARAKEHYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza kovuşturması, Delil, Delillerin ortaya konulması, Delillerin değerlendirilmesi, Vicdani kanaat, Criminal prosecution, Evidence, Submitting of evidence, Evaluation of evidence, Moral certainty
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 306
Özet
Ceza muhakemesinde, geçmişte yaşanmış uyuşmazlık konusu olay, onu temsil eden deliller vasıtasıyla ortaya konulmaya çalışılır. Bu bağlamda maddi gerçek, uyuşmazlık konusu olayın deliller aracılığıyla ortaya konulmuş halini ifade eder. Ceza muhakemesinde maddi gerçeğin bulunmasının ve hukuk düzeni açısından doğru bir karar verilebilmesinin öncelikli şartı, delillerin sağlıklı bir şekilde ortaya konulup değerlendirilmesidir. Deliller duruşmada hükmün oluşmasına katkı sağlayacak süjelerin önüne konulmalı ve tartışmaya açılmalıdır. Deliller ortaya konulduktan sonra sıra değerlendirilmesine gelir. Geçmişte yaşanmış olayın bugün gerçeğe uygun biçimde temsil edilebilmesi için delillerin doğru değerlendirilmesi gerekir. Vicdani ispat sisteminde hakim duruşmaya getirilmiş ve huzurunda tartışılmış delilleri akıl yürütmek suretiyle serbestçe değerlendirerek vicdani kanaatini oluşturur. Bu çalışmada“Ceza Kovuşturmasında Delillerin Ortaya Konulması ve Değerlendirilmesi”konusu ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde modern ceza muhakemesi ispat sistemi olarak vicdani ispat sistemine ilişkin temel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümünde delillerin ortaya konulması ve tartışılması açıklanmıştır. Üçüncü bölümünde delillerin serbestçe değerlendirilmesi incelenmiştir. Nihayet sonuç kısmında çalışma sayesinde ulaşılan sonuçlar özetlenerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In criminal procedure, a case under dispute which was occured in the past is submitted through evidences present the case. In this context, particularly truth means submitted version of the case under dispute via evidences. In criminal procedure, primary requirement of obtaining particularly truth and making right decision is submitting and evaluation of evidence accurately. Evidence must presented to who may contribute to the constitution of the verdict and discussion must be started. After evidence is submitted, it must be evaluated. Evidence must be evaluated accurately for representation of the past event in a realistic manner. In moral evidence system, judge conclude his/her moral certainty through reasoning discussed evidence in the trial with free evaluation of the evidence. In this study,“Submitting and Evaluation of Evidence in Criminal Prosecution”was investigated. In the first section of the study, basic information was provided about moral evidence as a modern criminal procedure proof system. Next, submitting and discussion of evidence were explained. In the third section, free evaluation of the evidence was investigated. Finally, study was completed with summarization of the results.