Still life fotoğraf ve estetik
Still life photography and esthetics
- Tez No: 432558
- Danışmanlar: DOÇ. NUR ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Still Life, Resim, Fotoğraf, Nesne, Estetik, Kompozisyon, Still Life, Painting, Photography, Object, Esthetics, Composition
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
“Still Life Fotoğraf ve Estetik”çalışmasında, still life yaklaşımının resim ve fotoğraf sanatlarını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Özellikle fotoğraf sanatında still life'ın nasıl yorumlandığı ve estetik algı ile nasıl harmanlandığı incelenmiştir. Böylelikle, still life'ın bir tema olarak ele alınış şekli ve sanatçıların duygularını yansıtmasının yeni yöntemleri betimlenmiştir. Sanat, yüzyıllar boyunca eserler üreten insanoğlunun düşüncelerinden ve duygularından damıtılmış, duyguların sembolik anlamsal yansımaları olarak görülmektedir. Çalışma, sanatçıların eserleri ile anlatılmış, sanat felsefesi alanında fikir ortaya koyan filozofların fikirleri ile harmanlanmıştır. Mağara resimlerinden postmodernist resme kadar üretilen, ardından still life fotoğraf ile ortaya çıkan eserlerdeki estetik anlam, içerik ve teknik açıdan yorumlanmıştır. Objelerin ve formların çeşitliliği ile oluşturulan kompozisyonlarla still life alanında çalışmalar üreten sanatçılar sayesinde, yenilikçi eserler üretilmiştir. Aynı zamanda sanatçılar, farklı teknikler deneyerek duygularını yansıttıkları eserleri ile still life yaklaşımını fotoğrafın vazgeçilmez temalarından kılmışlardır. Literatür ve incelenen koleksiyonlar haricinde yayın taramaları sayesinde görülen en çarpıcı ve ilgi çekici özelliklerden biri de sanatçının varlığının, still life eserlerdeki yaratı sürecinde diğer fotoğraf temalarına nazaran daha belirgin ve hissedilir olmasıdır. Çünkü sanatçılar oluşturdukları kompozisyonlar ile adeta iç dünyalarının yansımasını eserlerinde sunarlar. Objelere sembolik anlamların yüklendiği still life fotoğraflar izleyeni farklı diyarlara götüren derin anlamlar barındırabilmektedir. Biçim, içerik ve estetik gibi kavramlarla da harmanlanarak oluşturulan still life kompozisyonlar kurgusal yaratı sürecinde diğer fotoğraf yaklaşımlarından ayrılmaktadır. Bu da still life alanında üretilecek olan yeni eserler için heyecan verici bir referans oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the study of“Still Life Photography and Esthetics”, the research has been made for how Still Life approach influences the art of painting and photography. Especially it analyses how the criticism of still life is made in art of photography and how it blends with esthetical perception. In this manner, it shows how still life was covered as a theme and described the new methods of reflecting artist's feelings. The art which is seen as nominal semantic reflections of feelings, extracted by thoughts and emotions of humankind who creates artworks for centuries. The study is explained with artists works, blended with philosophers' opinions who put their ideas in the field of philosophy of art. Esthetic meaning of the artworks from the cave pictures to postmodernist paintings, and the examples created in still life photography were reviewed from technical perspective and meaning. With the artist who creates arts in still life theme created modernist works with the variety of objects and forms in compositions. Therewithal, artists who tries different techniques to reflect their feelings in their works makes the still life approach as an essential theme in art of photography. Besides the analysed collections and literature, through the article search, one of the most striking and interesting features seen is presence of the artist in the creation process of his own still life works is more distinctive, and perceivable than other genres of photography. Because artist represents the reflection of his inner worlds in photographic compositions. Still life photographs which embody symbolic meanings of objects contain deeper meanings and takes the viewer to different lands. Still life compositions, which is created with the mixture of notions like form, substance, and esthetics, differs from all other photography genres with its fictional process. And, this will be exciting reference for the new artworks which will be created in the field of still life.