Dunhuang Uygur metinleri üzerine açıklamalı kaynakça
An annotated bibliography of Dunhuang Uyghur texts
  1. Tez No: 432557
  2. Yazar: ZEYNEP PINAR CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mogao Mağaraları, Dunhuang Uygur metinleri, kaynakça, Mogao Caves, Dunhuang Uyghur texts, bibliography
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Çin'in Gansu eyaletinde bulunan Dunhuang bölgesi, güneyinde bulunan Mogao Mağaralarından çıkarılan çok sayıda yazma eserle, 20. yüzyılın başından itibaren önemli bir ilgi merkezi hâline gelmiş, mağaralardan çıkarılan eserler bölgeyi ziyaret eden gezginler tarafından kendi ülkelerine götürülerek dünyanın dört bir yanına dağılmıştır. Bölgeden çıkarılan Çince, Tibetçe, Sanskritçe, Hotanca, Tangutça, Soğudca ve Uygurca metinler dil araştırmacılarının da ilgisini çekmiş ve bu metinler üzerine çok sayıda metin çalışması yayımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, bugüne kadar yayımlanmış Dunhuang Uygur metinleri ile bu metinler üzerine yapılmış çalışmaların bir araya getirilerek açıklamalı bir Dunhuang Uygur metinleri kaynakçasının hazırlanmasıdır. Dunhuang Uygur yazmaları, günümüzde İngiltere, Fransa, Çin, Japonya, Tayvan, İsveç ve Amerika Birleşik Devletlerindeki çeşitli müze ve kütüphanelerde muhafaza edilmektedir. Bu çalışmada, söz konusu ülkelerdeki Dunhuang metinleri koleksiyonları hakkında genel bilgi verilmiş ve bu ülkelerde bulunan Uygur metinleri bulundukları koleksiyona göre sınıflandırılmıştır. Bulundukları ülkelere göre ayrı başlıklar hâlinde ele alınan bu metinler, fiziksel özellikleri ve içerikleri üzerinde durularak kısaca tanıtılmıştır. Metinlerin tanıtımının ardından ilgili metin üzerine yapılmış çalışmalara yer verilmiş, Dunhuang Uygur metinleri üzerine yapılmış çalışmalar da metinlerle birlikte tanıtılmıştır. Böylece hem yayımlanmış Dunhuang Uygur metinlerinin açıklamalı bir listesi hazırlanmış hem de Dunhuang Uygur metinleri üzerine açıklamalı ve kapsamlı bir kaynakça ortaya konmuştur. Çalışma, temel olarak yayımlanmış ve incelenmiş Dunhuang Uygur metinleri üzerine şekillenmiş olsa da, henüz yayımlanmamış olan veya üzerine yapılmış herhangi bir metin çalışması bulunmayan metinlere de kısaca yer verilmiş, böylece daha kapsamlı bir Dunhuang Uygur metinleri listesi ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dunhuang area, located in Gansu Province of China, has become an important center of attention beginning from the early 20th century, with the manuscripts unearthed from the Mogao Caves located in the southern part of Dunhuang. The manuscripts unearthed from the caves were dispersed around the world by the non-Chinese explorers who visited the area and took many Dunhuang manuscripts to their countries. Chinese, Tibetan, Sanskrit, Khotanese, Tangut, Sogdian and Uyghur manuscripts unearthed from the Mogao Caves aroused the language researchers' interest and numerous scholarly works on the Dunhuang manuscripts have been published up to the present. The aim of this study is the presentation of an annotated bibliography of Dunhuang Uyghur texts. In order to prepare this bibliography, the studies on the Dunhuang Uyghur texts preserved in the collections of various museums and libraries in the United Kingdom, France, China, Japan, Sweden, Taiwan and the United States are collected and reviewed. Firstly the Uyghur texts in question are briefly introduced in terms of physical features, such as the size and form of the manuscript, and content. Secondly, after the reviewed text, the studies on the relevant text are introduced. In this way, both a complete list of Dunhuang Uyghur texts and an annotated bibliography of Dunhuang Uyghur texts are presented.