İnfertilite tedavisi görmüş gebeler ile fertil gebelerin prenatal dönemde anksiyete ve stresle başa çıkma tutumlarının karşılaştırılması
Infertility treatment of pregnant women with pregnant women in prenatal period fertile a comparison of the attitudes of coping with stress and anxiety
- Tez No: 432648
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMURAY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Fertil Gebe, Durumluk Kaygı, Sürekli Kaygı, Stres, Infertile, Fertile pregnant, State Anxiety, Trait Anxiety, Stress
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın temel amacı infertilite tedavisi görmüş gebeler ile fertil gebelerin prenatal dönemde anksiyete ve stresle başa çıkma tutumlarını karşılaştırılmasıdır. Bu çalışmanın evrenini infertilite tedavisi görmüş gebeler ile fertil gebeler oluşturmaktadır. Bu çalışmanın örneklemini Tekirdağ, Çorlu' da infertilite tedavisi görmüş 50 gebe ile 50 fertil gebeler oluşturmaktadır. Verilerin toplanması için araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Bilgi Formu, Durumluk Kaygı Envanteri, Sürekli Kaygı Envanteri ve Başa Çıkma Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği katılımcılara uygulanmıştır. Bu araştırmada infertilite tedavisi görmüş gebelerin fertil gebelere oranla durumluk kaygı ve sürekli kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. İnfertilite tedavisi görmüş gebelerin, prenatal dönemde stresle başa çıkma tutumları fertil gebelere göre daha yetersiz olduğu saptanmıştır. Fertil gebelerin kaygı düzeyleri artıkça işlevsiz baş etme mekanizmaları kullandığı saptanmıştır. Ancak infertilite tedavisi görmüş gebelerin kullandığı işlevsiz baş etme mekanizmaları çok daha fazladır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this work is to compare the pregnant women who have treated for infertility with women of fertile prenatal anxiety coping with their stress levels. The universe of this study revolves around the pregnant women who have treated for infertility to fertile pregnant. The sample of this study involves 50 pregnant women who have treated in Tekirdağ, Çorlu and 50 pregnant women treated for infertility. The followings are certain documents applied for the participants in order to collect data for this study: Socio Demographic Information Form, State Anxiety Inventory, Trait Anxiety Inventory and Coping Attitudes Assessment. In this study, the state anxiety and trait anxiety levels of the pregnant women who have treated for infertility found higher compared to fertile women. In prenatal period, the stress level of pregnant women who have treated infertility is inadequate compared to fertile pregnant women. When the anxiety level of fertile pregnant women increase, they start to use dysfunctional coping mechanisms. Yet, these pregnant women who have treated infertility use much more dysfunctional coping mechanisms. Throughout the study, it has been found that the pregnant women who have treated infertility have used their dysfunctional coping mechanisms more often compared to fertile pregnant women.