Sigorta şirketlerinde piyasa riski yönetiminin mali karlılığına etkisinin incelenmesi (2009-2014 yılı dönemi) ve riske maruz değer analizinin yatırım yapılan sermaye piyasası araçlarına uygulanması
The market risk management analysis of effect of financial profitability of insurance companies(2009-2014 year period) and application of the investment risk exposure value analysis of capital market instruments
  1. Tez No: 432673
  2. Yazar: CEVDET BABACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUNA ÖZYÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Insurance, risk Management, Market Risk Mnagement, Valuer at Risk(VaR)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sigortacılık ve Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Risk kavramı,“bir şeyin zarara uğramasına neden olan ya da bir şeyi zarara uğratma kapasitesi olan olaylar”olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle risk yönetimi ile daha önceden, risklerin belirlenmesi, ölçümlenmesi, değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınarak olası tehlikenin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Risk yönetiminin 2008 krizinden sonra önemi oldukça artmıştır. Sigorta şirketlerinin rekabet üstünlüğünü sağlayabilmeleri ve varlıklarının sürdürülebilir olması için etkin risk yönetim politikalarını izlemeleri gerekmektedir. Bu çalışma, etkin risk yönetiminin önemli unsurlarından olan piyasa riskleri üzerine odaklanmaktadır. Ayrıca çalışmada piyasa risklerinin en çok etki ettiği mali yatırımlar için piyasa riski ölçümleme yöntemlerinden sık kullanılan, daha başarılı ve ölçülebilir yaklaşım olan riske maruz değer kavramı (RMD) kullanarak varyans-kovaryans yöntemi mali yatırımların piyasa riskine esas tutarı hesaplanmış, piyasa riski yönetiminin mali karlılığa etkisi incelenmiştir. nahtar Kelimeler: Sigorta, Risk Yönetimi, Piyasa Riski Yönetimi, Riske Maruz Değer (RMD)
Özet (Çeviri)
Risk concept, something that causes loss or is the capacity to inflict loss events, as described.Therefore, risk management previously, identifying risks, measurement, evaluation, and taking the necessary measures are aimed for prevention of possible dangers.After the 2008 crisis, the importance of risk management has increased considerably. İnsurance companies to be able to provide sustainable competitive advantages and the existence of effective risk management policies are required to follow. This study focuses on market risk that key element of effective risk management. In addition, the market risk in the study had the greatest impact on the market risk measurement method commonly used for financial investments It also had the effect of market risks most commonly used in studies of market risk measurement method for financial investments more successful and measurable approach to the concept of value at risk (VaR) is the amount calculated using varyas-covariance method based on the market risk of financial investments, the impact of market risk management, financial profitability was examined.