Milli mücadelede Simav ve çevresi
Simav and its surroundings in the national struggle
  1. Tez No: 432716
  2. Yazar: ERKAN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kuva-yı Milliye, Yunan, Mehmet Arif Efendi, Simav, Çerkez Ethem, İbrahim Ethem, Rasih Efendi, Mehmet Nuri Efendi, Yusuf Cemil Bey, National Forces, the Greek, Mehmet Arif Efendi, Simav, Çerkez Ethem, İbrahim Ethem, Rasih Efendi, Mehmet Nuri Efendi, Yusuf Cemil Bey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Simav, Ege Bölgesi'nin diğer bölgelerle kesişme noktasındadır. 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'in işgal edilmesiyle başlayan Yunan işgali ve mezalimi Batı Anadolu Bölgesi'nin birçok yerine yayılmış, bu yaşananlara tepki olarak da birçok yerde Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri kurulmaya başlamıştır. Bu yerlerden birisi de Simav olmuştur. Simav'da 1 Kasım 1919 tarihinde Simav Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Birçok yerde olduğu gibi Simav'da da Kuva-yı Milliye karşıtları ortaya çıkmış ve onlarda faaliyetlerine başlamış, Çerkez Ethem'in Simav'a gelmesinden sonra onun çalışmaları neticesinde bu karşı hareket susturulmuştur. Yunan işgaline uğrayan yerlerden birisi olan Simav farklı tarihlerde Yunan askerleri tarafından, 1 Eylül 1920, 22 Ağustos 1921 ve 12 Ekim 1921 tarihlerinde olmak üzere üç kez işgal edilmiştir. Halk işgale karşı çıkmıştır. Bu mücadelede bazıları canlarını verirken, yine birçok Simavlı da sürgüne gönderilmiştir. Büyük Millet Meclisi'nin Yunan ordusuna karşı vermiş olduğu mücadelenin son safhasını oluşturan Büyük Taarruz ile Simav da 5 Eylül 1922 tarihinde işgalden kurtarılmıştır. Aynı şekilde Büyük Taarruz ile Simav çevresindeki yerleşim yerleri olan, Emet, Gediz ve Uşak'ta da Yunan işgali son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
Simav has hosted many civilizations throughout history, and is located in the crossroads of Aegean region with other regions. The Greek invasion and atrocity, which started with the invasion of Izmir on May 15, 1919, spread to many other regions of Western Anatolia; and Countrywide Resistance Organizations were established in many areas as a reaction to this invasion. One of these areas was Simav. After the Greek invasion spread in Anatolia, Simav was among the areas where resistance was started against the invasion, and a branch of Countrywide Resistance Organizations was established and started its activities in Simav on November 1, 1919. As it is the case in many other areas, there appeared opponents to Countrywide Resistance Organizations in Simav as well, and they also started their activities. After Çerkez Ethem arrived in Simav, this movement was suppressed with his struggles. Simav was one of the many areas invaded by the Greek and was invaded three times on different dates, on September 1, 1920; on August 22, 1921;and on October 12, 1921. The people of Simav resisted against the invasion. Some people gave their lives in this struggle while some were sent to exile. With the Great Offensive, which was the last stage of the National Struggle by the Great National Assembly against the Greek Army, Simav was saved from the Greek invasion on September 5, 1922. Similarly, Emet, Gediz and Uşak, which were the surrounding settlements of Simav, were also saved with the Great Offensive.